Consell de Ministres

L’inquilí haurà de sol·licitar al jutge l’ajornament del desnonament

El Govern central aprova el decret per evitar els desnonaments i el tall de subministraments a persones vulnerables

  • Els grans tenidors tindran dret a demanar compensació per la vivendes que es mantinguin ocupades
BARCELONA 10 12 2020  Barcelona   El movimiento por la vivienda de Catalunya se pronunciara delante la nueva posicion  del Gobierno espanol sobre los desalojos y la ocupacion  Y la campana  CapMesDesnonament  En la foto desalojo en la c  Trobador  44  en el (Guinardo)     FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 10 12 2020 Barcelona El movimiento por la vivienda de Catalunya se pronunciara delante la nueva posicion del Gobierno espanol sobre los desalojos y la ocupacion Y la campana CapMesDesnonament En la foto desalojo en la c Trobador 44 en el (Guinardo) FOTO de RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El Govern central ha aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts el decret de prohibició dels desnonaments sense solució habitacional (que inclou la prohibició dels talls de subministraments). L’inquilí haurà de presentar un sol·licitud d’ajornament al jutjat i aquest demanar els serveis socials que avaluï si es tracta d’una persona en situació de vulnerabilitat. L’objectiu és frenar els desnonaments de famílies vulnerables mentre «no existeixi la possibilitat que siguin reallotjades en una vivenda digna», ha explicat el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en la roda de premsa després del Consell de Ministres. Actualment està en vigor la prohibició de desnonaments a persones vulnerables fins al 31 de gener, un termini que s’amplia per a la vigència de l’estat d’alarma (fins al 9 de maig). «Es tracta d’un decret extraordinari per a circumstàncies extraordinàries», ha comentat Ábalos.

De fet, el decret el que fa és prorrogar les mesures ja adoptades durant l’estat d’alarma en matèria de vivenda i desnonaments i s’incorporen altres col·lectius vulnerables a les persones afectades per aquelles mesures. «Si llavors ens referíem a aquelles persones en vulnerabilitat per la Covid-19, ara s’estenen a les persones que ja ho estaven abans de la pandèmies», ha comentat. Però també s’estén les mesures a les persones que han ocupat vivendes «sense violència ni acció il·lícita abans que s’hagués aprovat aquest decret i que es destini a vivenda habitual». Per tant, ha necessitat Ábalos, no poden constituir una segona vivenda o ha sigut cedida a altres persones, a més d’acreditar la condició de vulnerables: amb menors d’edat al seu càrrec, dependents o víctimes de violència de gènere.

L’Executiu es proposen que siguin els serveis socials de les comunitats els encarregades d’oferir l’alternativa habitacional a les persones que vagin a ser desnonades. A més, haurà de ser «una vivenda digna» i el desnonament no es podrà fer si no s’ha «assegurat i garantit un reallotjament», segons va remarcar Ábalos.

L’inquilí haurà de sol·licitar l’ajornament

Les grans immobiliàries o tenidors de més de 10 pisos, tindran dret a sol·licitar una compensació pel perjudici que els hagi ocasionat la suspensió del desnonament d’una família vulnerable sense contracte d’arrendament, una vegada transcorreguts els tres mesos que tindrà l’administració per oferir a aquesta família una solució habitacional. L’inquilí haurà de presentar la sol·licitud d’ajornament i el jutjat ha de dirigir-se als serveis socials perquè acreditin la condició i vulnerabilitat. L’Administració autonòmica haurà de buscar una opció habitacional. «Si es resol favorablement el tema s’haurà resolt i si no hi ha alternativa, el propietari d’aquesta vivenda tindrà dret a aquesta compensació», ha comentat el ministre de Transport.

Notícies relacionades

Aquesta norma és una de les que més tensions ha provocat entre els socis del Govern del PSOE i Unides Podem. Els morats defensaven que les compensacions fossin només per als petits propietaris afectats. Segons el text, la compensació consistirà en el preu mig de lloguer en l’entorn en el qual estigui ubicat l’immoble, factor que es determinarà a partir dels índexs de referència, més les despeses corrents de la vivenda assumides i acreditades pel llogater en el període entre la suspensió del desnonament i el seu aixecament, informa Efe.

El Decret aprovat, a més, inclou mesures per evitar el tall de subministrament de serveis essencials per a col·lectius vulnerables. S’amplia la prohibició del tall de subministrament d’aigua, electricitat i gas a les persones en vulnerabilitat incloses en la normativa. La novetat és que no només es beneficien les famílies del bo elèctric, sinó també les famílies que no siguin titulars dels comptadors d’energia elèctrica, però es trobin en la situació de vulnerabilitat que especifica el decret.

Temes:

Desnonaments