El Govern central planteja limitar les jubilacions forçoses

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions estudia, en el marc de la futura reforma de les pensions, limitar les jubilacions forçoses, una mesura que està encara en procés de diàleg, segons confirmen a Efe fonts de l’Executiu. Segons avancen aquest dimarts els diaris ‘El Mundo’ i ‘Expansión’, la intenció del Govern espanyol és prohibir que les empreses estableixin als convenis col·lectius clàusules que obliguin el treballador a jubilar-se una vegada que hagi complert l’edat legal per fer-ho.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions explica que en el marc de la futura reforma de les pensions, i seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, s’han proposat «diverses mesures» dins del diàleg social per acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal.

«S’han plantejat diverses propostes tant per part del Ministeri com dels agents socials, i totes estan encara en procés de diàleg», remarquen les mateixes fonts.

En aquest sentit, afegeixen, es donaria l’opció de continuar al mercat laboral les persones que es jubilen i desitgen continuar treballant.

«Tots aquests assumptes estan sent objecte de discussió a la taula de diàleg social i no hi ha cap decisió presa», expliquen.

Acostar l’edat efectiva de jubilació a la legal és una de les vies que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assenyalat per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

Així, ja havia avançat la intenció de revisar les fórmules de jubilació anticipada voluntària per «desincentivar-les» o millorar els incentius per retardar l’edat de la jubilació.

Una altra línia d’actuació del Govern serà fomentar els plans de pensions d’ocupació col·lectius davant els privats.

També està sobre la taula, segons va reconèixer ahir la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ampliar el període d’anys cotitzats que es té en compte per calcular la pensió.

Notícies relacionades

Aquest canvi, va afegir, es podria fer excloent els anys més negatius de la carrera laboral amb l’objecte d’intentar mitigar l’impacte negatiu que tindria en la quantia de les futures pensions.

El nucli de la reforma, remarquen des de la Seguretat Social, és garantir el poder adquisitiu de les pensions i aconseguir l’equilibri financer.