Consell de Ministres

El Govern central aprova el rescat al turisme i a l’hostaleria sense ajuts directes

  • Es basa en rebaixes del lloguer, incentius fiscals i ajornaments d’impostos per un total de 4.220 milions
  • «Aquesta és la manera que té el Govern d’Espanya de donar ajuts directes», ha defensat María Jesús Montero
La ministra portavoz y de Hacienda  Maria Jesus Montero  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa  Madrid (Espana)  a 22 de diciembre de 2020  El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional  que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz  agua y calefaccion)  asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria  restauracion y cafeterias) y del comercio   22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  22 12 2020

La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’anhelat pla de rescat per al turisme, l’hostaleria i el comerç quantificat en 4.220 milions d’euros, però sense ajuts directes, com demanava el sector. És a dir, a través de rebaixes en el lloguer dels locals, incentius fiscals, una nova partida de crèdits ICO específicament destinada a aquests sectors, moratòries d’impostos per a autònoms i pimes o l’ajornament en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social. Mesures totes reclamades pel sector, però «insuficients» davant la inexistència d’injeccions de diners, com ha passat en altres països com França i Alemanya. «Aquesta és la manera d’expressar els ajuts directes que té el Govern d’Espanya, una administració que no té una proximitat que permeti donar un xec a milers de negocis distribuïts per tota la geografia [...]. El xec el fem arribar amb exempcions, reduccions en la quota a la Seguretat Social o exempcions de pagament de tributs o la renda de l’arrendat», ha defensat la ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero.

Montero ha sigut l’encarregada de desgranar el paquet de mesures davant l’absència de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que està en quarantena després del contacte estret amb un cas de Covid-19. Les mesures contingudes en el pla es divideixen en cinc grans blocs, començant per les dirigides a alleujar el cost fix dels lloguers a què els establiments turístics i comercials han de fer front malgrat estar tancats, com ja s’havia desvetllat. Així, en el cas dels grans tenidors (propietaris de més de 10 immobles), aquests disposen de set dies per decidir si redueixen en un 50% la renda o una moratòria en el pagament mentre duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues, fins a un màxim de quatre mesos des del seu acabament. En cas que no opti per cap d’aquestes opcions, serà l’arrendatari que triï una d’aquestes dues opcions. El nombre potencial de beneficiaris, segons el Govern central, serien 190.000 locals, 33.000 relacionats amb el turisme i 157.000 comerços.

En el cas que el propietari del local sigui una persona física amb menys de 10 vivendes, el Govern estableix un incentiu fiscal perquè aquests rebaixin la factura del lloguer en els mesos de gener, febrer i març al poder computar com a despesa deduïble de l’IRPF la rebaixa en el preu del lloguer. Tot i que en aquest cas, és una mesura voluntària. És a dir, el propietari d’un local llogat per 1.000 euros mensuals a un establiment relacionat amb el turisme, l’hostaleria o el comerç pot rebaixar el preu a 400 euros i aplicar-se com a despesa deduïble en IRPF els 600 euros restants; si perdona el lloguer al complet, la despesa que es podrà deduir serà dels 1.000 euros. El Govern estima que es podran acollir a aquesta mesura fins a 323.701 llogaters.

També es crea un nou tram de la línia d’avals de l’ICO per a pimes i autònoms del sector turístic, hostaleria i «activitats annexes» dotat amb 500 milions d’euros i amb fins a un 90% de garantia. A més, les agències de viatge i operadors turístics podran utilitzar el finançament avalat per l’ICO per a la devolució de les reserves de viatge i es «proposa» la creació d’una Societat de Garantia Recíproca de caràcter exclusivament turístic que té com a finalitat «facilitar l’accés al finançament mitjançant garanties». La seva capacitat per injectar liquiditat és del 700% de la seva capital.

En l’àmbit tributari, l’Executiu permetrà ajornar durant sis mesos el pagament d’impostos, amb tres mesos de carència, fins a un màxim de 30.000 euros que afectarà la liquidació i autoliquidacions el termini de les quals finalitza entre l’1 i el 30 d’abril. És a dir, pimes i autònoms podran pagar els impostos del primer trimestre a l’octubre. A més, augmenta la reducció en la tributació per mòduls de l’IRPF del 5% al 20% amb caràcter general i fins al 35% al canal Horeca (hotels, restaurants i cafeteries). Aquesta mesura s’aplicarà per al quart pagament fraccionat del 2020 i per al primer pagament del 2021. A més d’altres mesures com la reducció del nombre de períodes impositius afectats per la renúncia al mètode d’estimació objectiva en l’IRPF; l’exempció fiscal per als vals de menjar es podrà aplicar també en les comandes a domicili; la deducció de pèrdues per deteriorament dels crèdits derivades de les possibles insolvències de deutors i la reducció del termini que les quantitats degudes pels arrendataris tinguin la consideració de saldo de dubtós cobrament.

Notícies relacionades

En l’àmbit laboral, s’amplia el «catàleg» de sectors «ultraprotegits», en paraules de Montero, per incloure també el comerç a l’engròs de beguda, als restaurants i llocs menjar, establiments de begudes, activitats al jardí botànic, parcs zoològics o reserves naturals. «Aquestes empreses estaran exonerades de pagar part de les cotitzacions socials que es meritarien el desembre del 2020 i el gener del 2021», ha anunciat Montero. A més, les empreses dins d’aquests sectors es podran aplicar bonificacions del 50% de les quotes a la Seguretat Social per als anomenats contractes fixos discontinus d’abril a octubre de l’any 2021.

Finalment, es flexibilitzen els requisits per al manteniment dels incentius regionals, s’amplia la moratòria per presentar concursos de creditors i s’estableix un règim transitòria de les zones de gran afluència turística per al 2021. «Es tracta de proporcionar ajuts i recursos per alleujar els costos fixos de les empresa i facilitar la liquiditat perquè les empreses no tinguin dificultats afegides i els treballadors puguin cobrar la nòmina», ha insistit Montero.