Protestes

De Galícia a Madrid a peu per reclamar un pla de rescat urgent per a l’hostaleria

  • Els hotelers es reuneixen amb els grups parlamentaris per demanar ajuda
  • El Govern central preveu aprovar demà els ajuts a aquest sector i al del comerç
MADRID  21 12 2020  CORONAVIRUS COVID-19  Concentracion de trabajadores de la hosteleria en el Congreso de los Diputados  FOTO  JOSE LUIS ROCA

MADRID 21 12 2020 CORONAVIRUS COVID-19 Concentracion de trabajadores de la hosteleria en el Congreso de los Diputados FOTO JOSE LUIS ROCA / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Dues setmanes després, ha arribat a Madrid el grup d’hotelers de Pontevedra que han recorregut 600 quilòmetres a peu per reclamar al Govern un pla de rescat urgent i «visibilitzar les demandes del sector que travessa una crisi en què un terç dels seus establiments a tot el país està a punt de la desaparèixer ». Segons la patronal Hostelería de España, a finals d’aquest any podrien tancar entre 85.000 i 100.000 bars i restaurants si no reben ajuts directes per part de l’Executiu.

L’arribada d’aquests hotelers es produeix un dia abans que el Govern aprovi un pla d’ajuts dirigit a «hostaleria, comerç i turisme», segons el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. A falta de conèixer el text final, l’única mesura que ha transcendit és la rebaixa de lloguers de locals de grans propietaris per a bars i restaurants, així com incentius fiscals per als petits propietaris que rebaixin les rendes en els lloguers destinats a l’hostaleria, segons va avançar aquest cap de setmana ‘El País’.

«Tenim certa esperança per veure el que s’anunciï demà i que hi hagi un pla de rescat real perquè el que coneixem fins ara (lloguers) és francament insuficient i queda curt», ha explicat a EL PERIÓDICO el secretari general d’Hostelería de España, Emilio Gallego, qui després de rebre a l’intercanviador de la Moncloa els hotelers gallecs, es va dirigir amb ells i altres representants de la patronal hotelera fins al Congrés dels Diputats per continuar amb les protestes i reunir-se amb representants parlamentaris del PSOE, Podem, Ciutadans, VOX i el Partit Popular.

Després d’haver parlat amb les forces polítiques que componen el Govern de coalició, Gallego ha puntualitzat que «cap dels dos grups disposava d’informació directa» sobre el decret que s’aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres, però tots dos es van mostrar empàtics amb la situació viscuda per milers d’empreses a Espanya i representada en les situacions concretes dels set empresaris gallecs. «Han estat prenent nota i confiant que el pla de rescat contingui més mesures que només la del lloguer», ha insistit Gallego.

Notícies relacionades

Fa mesos que la patronal hotelera reclama ajuts directes per més de 8.500 milions d’euros, com han fet països com França o Alemanya, on els bars i restaurants que han hagut d’abaixar la persiana per les restriccions de la Covid han rebut un ‘xec’ d’ajuda. A més, Hostelería de España demana ampliar els períodes de carència dels crèdits ICO i l’extensió, «com a mínim», fins al juny del 2021 dels ertos, augmentant la seva cobertura i simplificant-ne la gestió. També demana derogar la clàusula del manteniment de l’ocupació en els sis mesos següents a la represa de l’activitat i accions per reactivar la demanda.

«S’ha d’hibernar les empreses perquè, mentre hi hagi el virus, estaran afectades, però tan aviat com desaparegui aquest sector no té problemes perquè la gent tornarà a sortir i tornarà als bars i restaurants. Cap país que tingués un sector com aquest el deixaria tirar-se per la borda», ha reblat Gallego.