La CNMC expedienta Endesa per un presumpte abús en l’accés a la xarxa elèctrica

  • La companyia hauria afavorit empreses del seu grup en detriment d’altres de la competència
undefined52475971 madrid 25 02 2020  econom a   presentaci n resultados 2019en200225140031

undefined52475971 madrid 25 02 2020 econom a presentaci n resultados 2019en200225140031 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient a Endesa per un presumpte abús de posició dominant en l’accés i connexió a la xarxa elèctrica, segons ha informat el regulador. Des d’Endesa, fonts de la companyia, manifesten la seva actitud de «total col·laboració» en la tramitació i gestió d’aquest expedient.

L’organisme sospita que la filial d’Enel, aprofitant la seva condició d’Interlocutor Únic de Nus (IUN) i tramitador únic de les sol·licituds conjuntes i coordinades d’accés i connexió a la xarxa de transport a dos nusos, hauria afavorit empreses del seu mateix grup, en perjudici de terceres empreses generadores que comparteixen punt de connexió i que no van obtenir accés a aquesta, com a conseqüència d’aquesta presumpta conducta discriminatòria.

L’Interlocutor Únic de Nus és una figura polèmica al ser l’encarregada de representar els titulars de les plantes de generació elèctrica a la seva sol·licitud d’accés i connexió a la xarxa davant Red Eléctrica quan hi ha diversos sol·licitants d’un mateix punt. El problema rau en si el representant és una elèctrica i, per tant, un competidor de la resta que pot afavorir uns projectes i entorpir-ne d’altres, com suposadament hauria fet Endesa.

Notícies relacionades

La companyia defensa que aquesta figura actua com a mer «intermediari» entre generadors i Red Eléctrica, sense «cap poder de decisió, ja que la responsabilitat de tot el procés és de l’operador de la xarxa de transport». A més, reconeix que la figura d’interlocutor de nus està «insuficientment regulada» a l’obeir a l’antiga regulació de l’accés i connexió a la xarxa i recorda que sempre ha sigut partidària de la seva eliminació. De fet, la nova normativa d’accés i connexió que prepara la CNMC l’elimina. «Lluny d’existir pràctiques abusives de caràcter individual, es tracta d’un problema generalitzat derivat de les deficiències regulatòries actualment existents, que esperem que s’aclareixi en el marc del procediment obert per la CNMC», ha precisat la companyia que dirigeix José Bogas.

La CNMC ha iniciat aquest expedient després de conèixer «diversos conflictes d’accés» tramitats per la Direcció d’Energia del regulador i «en vista d’altres informacions recollides» davant l’existència de possibles «indicis racionals» d’una infracció de la llei de defensa de la competència. No obstant, Competència recorda que l’obertura d’un procediment en cap cas prejutja el resultat final de la investigació.

Temes:

Endesa Energia