160.000 llars cobraran al desembre l’ingrés mínim vital

El Govern ha reconegut el 16% del milió de sol·licituds rebudes i per a la nòmina de desembre destinarà 110 milions

europa / periodico

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 160.000 famílies cobraran aquest desembre el subsidi de l’ingrés mínim vital. En els sis primers mesos de vigència de la nova renda mínima, el Ministeri d’Inclusió i Seguretat ha reconegut i abonat el 16% del milió de sol·licituds tramitades. La posada en marxa i l’adaptació de les oficines públiques per donar gestió a l’ingrés mínim segueix el seu curs i al desembre es van abonar el 17% més de subsidis que a l’octubre, últimes dades actualitzades. Així ho ha fet públic aquest dimecres el departament liderat per José Luís Escrivá, que es va marcar com a objectiu assolir una cobertura de 850.000 famílies una vegada la renda mínima estigui plenament desplegada.

Notícies relacionades

L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) continua patint el coll d’ampolla que va llastar durant els primers mesos l’arrencada de la nova renda mínima estatal. El Ministeri d’Inclusió afirma que ja està en via de tramitar el 80% de les sol·licituds rebudes, però que al desembre només cobraran 160.000 famílies. Això beneficiarà de manera directa, segons les estimacions de l’Executiu, unes 460.000 persones, gairebé la meitat menors. Per costejar aquest subsidi públic, l’erari destinarà al desembre un pressupost de 110 milions d’euros. I, sumades totes les nòmines des que es va posar en marxa fa sis mesos, la Seguretat Social hi ha destinat 518 milions d’euros.

El ritme de tramitació accentua la retallada de personal de la Seguretat Social i d’altres organismes públics que fa una dècada que pateixen a causa de les retallades de l’anterior crisi. I l’alt volum de sol·licituds també contribueix a un ritme més lent, ja que, segons destaca la Seguretat Social, les 800.000 en tràmit dupliquen el nombre de pensions contributives que rep anualment la Tresoreria. A l’octubre, el ministre Escrivá va introduir una reforma en l’accés i la gestió d’aquest nou subsidi per facilitar els tràmits i intentar desembussar aquest coll d’ampolla.