Ciberseguretat

El Govern analitzarà les ingerències de Governs estrangers en operadors 5G

  • L’Executiu classificarà els operadors 5G partint de la seva exposició al risc (alt, mitjà o baix)
  • Cada categoria comportarà determinades restriccions en el desplegament de la xarxa
  • Les “telecos” estaran obligades a «diversificar» subministradors per no dependre d’un de sol
  • El Govern central preveu aprovar la nova llei a l’estiu del 2021
El Govern analitzarà les ingerències de Governs estrangers en operadors 5G
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern analitzarà els riscos dels operadors 5G i elaborarà una llista periòdica de proveïdors de baix, mitjà i alt risc a partir de la qual s’establiran restriccions per al desplegament de la xarxa. Entre les qualitats que analitzarà l’Executiu destaca la ingerència de Governs estrangers en companyies com Huawei, Nokia o Ericsson.

Així es desprèn de l’Avantprojecte de Llei de Ciberseguretat 5G, presentat aquest dilluns en consulta pública i que estableix els requisits de seguretat específics per al desplegament i explotació de les xarxes de la nova generació de telefonia mòbil. Es tracta d’un marc general, harmonitzat amb Europa, que no fixa vetos per companyies de forma directa, però sí unes regles que si els operadors o fabricants no compleixen podrien eliminar-los d’aquest desplegament, com va avançar el secretari d’Estat de Telecomunicacions, Roberto Sánchez, en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

En concret, segons han avançat fonts de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions, els operadors hauran de realitzar una anàlisi de risc, que enviaran a l’Executiu perquè aquest realitzi una altra anàlisi amb dos perfils. Un de tècnic, en el qual s’estudiaran característiques dels sistemes com els serveis, arquitectura de la xarxa o la garantia de subministrament, i un altre de riscos externs, com l’estructura de la societat o la capacitat d’ingerència d’un Govern estranger en aquesta empresa, segons fonts del departament.

Aquestes anàlisis afectaran empreses com Nokia, Ericsson o la polèmica Huawei, acusada pels Estats Units d’ajudar el Govern xinès en les seves tasques d’espionatge.

A partir d’aquesta avaluació, el Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d’Assumptes Econòmics, elaborarà una llista d’operadors de baix, mitjà i alt risc que estaran sotmesos a restriccions partint del grau d’exposició al risc en les diferents parts de la xarxa. Això requerirà també un informe del Consell de Seguretat Nacional.

Notícies relacionades

L’Executiu preveu aprovar aquest avantprojecte de Llei de Ciberseguretat 5G entorn de l’estiu del 2021 i a partir de llavors es posaria en marxa l’elaboració d’aquesta llista.

A més, l’avantprojecte també obliga les empreses de telecomunicacions a «diversificar» subministradors per evitar la dependència d’una sola companyia en el desplegament i amb restriccions per als subministradors qualificats d’alt risc. I inclou altres instruments com mesures de recolzament en matèria de R+D per a xarxes i serveis 5G i d’impuls a la interoperabilitat i estandardització; requisits per a la posada al mercat de terminals i dispositius d’accés a la xarxa 5G; i facultats per imposar obligacions i requisits en la compra pública de xarxes i serveis que facin ús del 5G.