Autoritat Bancària Europea

La banca espanyola segueix a la cua d’Europa en capital

  • Només KutxaBank supera la mitjana comunitària quant a solvència
 José Manuel Campa.

 José Manuel Campa. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La solvència de la banca espanyola segueix un any més sent la més baixa de la Unió Europea. Les dotze entitats financeres més grans del país van tancar juny amb una ràtio de capital mitjana de l’11,8%, per sobre de l’11,57% d’un any abans i dels mínims regulatoris però lluny del 14,7% de mitjana comunitària, segons les dades que l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) ha publicat aquest divendres. Es tracta d’un indicador clau tant de la fortalesa per afrontar la crisi del coronavirus com de les possibilitats que el Banc Central Europeu (BCE) torni a permetre a les entitats pagar dividends.

L’únic banc espanyol per sobre de la mitjana és Kutxabank, amb un 16,59%. El grup basc es manté per sisè any consecutiu com el més capitalitzat del país. La resta està per sota de la mitjana europea. És el cas d’Unicaja (14,33%), Liberbank (13,88%), BFA-Bakia (13,16%), la matriu de Cajamar (12,35%), Ibercaja (12,33%), Abanca (12,28%), CaixaBank (11,79%), Sabadell (11,77%), Bankinter (11,69%), BBVA (11,22%), i Santander (11,46%).

Aquestes ràtios es calculen mesurant el pes del capital sobre els actius mesurats segons el seu suposat risc i les entitats espanyoles solen argumentar que estimen de forma més rigorosa aquest risc que les europees. El cert és que si es pren la ràtio de palanquejament, que calcula el pes del capital sobre els actius totals, el sector espanyol aquest any també ha passat a estar per sota de la mitjana comunitària, si bé de forma molt lleugera (5,1% contra el 5,2%).

Morositat i rendibilitat

Notícies relacionades

En aquest cas hi ha més entitats per sobre o en la mitjana europea: KutxaBank (7,8%), Abanca (6,2%), BBVA (6%), la matriu de Cajamar (5,3%), Liberbank (5,3%), Ibercaja (5,2%), i Unicaja (5,2%). No obstant, han passat a estar per sota CaixaBank (4,9%) i BFA-Bankia (4,8%), que s’afegeixen a un grup del qual ja formaven part Santander (4,6%), Sabadell (4,4%) i Bankinter (4,3%).

El sector financer espanyol també està bàsicament en la mitjana comunitària en morositat (3% contra el 2,9%) i una mica per sota quant al pes de les provisions sobre aquests actius impagats (43,3% contra el 45,5%). En rendibilitat, en canvi, està en negatiu a causa de les voluminoses pèrdues aflorades per Santander i BBVA en els fons de comerç de les seves filials, mentre que el retorn sobre capital comunitari s’ha desplomat del 6,7% del juny del 2019 al 0,5% com a conseqüència de les provisions per afrontar les pèrdues que provocarà la crisi del coronavirus.

Més morositat i més fusions