Tràmit parlamentari

La nova vicepresidenta de la CNMV es compromet a abstenir-se sobre CaixaBank

  • Monserrat Martínez ho assegura en el Congrés per haver sigut directiva de l’entitat abans d’ocupar el càrrec públic
  • Rodrigo Buenaventura aconsegueix el recolzament unànime de la cambra per presidir el supervisor dels mercats
  • La seva número dos rep el vot negatiu de Vox i l’abstenció del PP pel seu passat al banc català
Rodrigo Buenaventura y Montserrat Martinez  candidatos del Gobierno para ocupar durante los proximos anos la presidencia y la vicepresidencia  respectivamente  de la Comision Nacional de los Mercados de Valores (CNMV)  comparecen en la Comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital en el Congreso  en Madrid (Espana)  a 9 de diciembre de 2020  Durante la comision se emitira el dictamen sobre la idoneidad de ambos o existencia de conflicto de intereses para desempenar el cargo   09 DICIEMBRE 2020 CNMV  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  09 12 2020

Rodrigo Buenaventura y Montserrat Martinez candidatos del Gobierno para ocupar durante los proximos anos la presidencia y la vicepresidencia respectivamente de la Comision Nacional de los Mercados de Valores (CNMV) comparecen en la Comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital en el Congreso en Madrid (Espana) a 9 de diciembre de 2020 Durante la comision se emitira el dictamen sobre la idoneidad de ambos o existencia de conflicto de intereses para desempenar el cargo 09 DICIEMBRE 2020 CNMV EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 09 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els candidats del Govern apresident i vicepresidentade laComissió Nacional del Mercat de Valors(CNMV),Rodrigo BuenaventuraiMontserrat Martínez, han aconseguit aquest dimecres el recolzament del Congrés dels Diputats.No obstant, mentre el primer ha aconseguit un suport unànime poc habitual en aquesta legislatura, la segona ha rebut elvot en contra de Vox i l’abstenció del PPper haver ocupat des del gener del 2018 el càrrec de directora de l’oficina de presidència i d’assumptes públics deCaixaBank

Martínez s’ha compromès ano participar en les deliberacions i presa de decisionssobre l’entitat catalana i les seves filials que es produeixin tant en la CNMV com als llocs que, com a vicepresidenta del supervisor dels mercats, ocuparà també alBanc d’Espanya i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Un punt clau, ja que CaixaBank està immersa en unprocés de fusió amb Bankia. Així mateix, ha assegurat que no mantindrà «absolutament cap relació» amb l’entitat i queno tindrà dret a reincorporar-s’hiuna vegada venci el seu mandat.

Experiència enriquidora

«Portada a l’extrem l’argumentació, semblaria que no es podria tenirexperiència en el sector privat. L’experiència en el sector privat potenriquir el servei públic, sempre que estigui ben regulada i ben subjecta», ha defensat durant la seva compareixença davant la comissió d’assumptes econòmics del Congrés després d’assegurar ser «absolutament conscient» de la importància que lesactuacions dels supervisors siguin inqüestionablesi de defensar els mecanismes interns per garantir-ho. Malgrat això, Vox ha jutjat que no compleix elrequisit d’idoneïtatper ocupar el càrrec i el PP ha expressat també dubtes respecte a això.

Martínez és llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per laUniversitat Pompeu Fabra. Va començar la seva carrera el 1999 en el departament d’estudis delBBVA, dirigit llavors pel posteriorment ministre socialistaMiguel Sebastián. Des d’allà va fer el salt el 2005 a la CNMV, primer com a cap de gabinet del vicepresidentCarlos Arenillasi després del presidentJulio Segura, tots dos nomenats pelPSOE. Després de dimitir per motius personals i passar nou mesos a Nova York en el departament de relació amb inversors del BBVA, el 2012 es va incorporar al Banc d’Espanya com a cap de gabinet del subgovernadorFernando Restoy(un altre alt càrrec auspiciat pels socialistes). Poc després de la sortida d’aquest, va deixar el lloc i el gener del 2018 es va incorporar aCaixaBank.

Sortides a borsa

Notícies relacionades

Buenaventura, d’altra banda, ha assegurat que en els pròxims mesos pot produir-se una «certa reactivació» de lessortides a borsai ha demanat canvis legals per facilitar aquestes operacions i lacaptació de capitalper part d’empreses ja cotitzades. Així mateix, ha assegurat que l’impost sobre les transaccions financeresdel Govern ha sigut definit de forma similar als de França i Itàlia, amb la qual cosa el seu impacte en el mercat«hauria de no ser massa onerós».

El nou president de la CNMV és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Madrid. Va començar la seva carrera el 1993 a la consultoraAFI, presidida perEmilio Ontiveros i a la qual tradicionalment s’ha vinculat ideològicament amb el PSOE (si bé els seus responsables solen ressaltar que han treballat per a administracions de diferent signe polític). El 2005, després de la victòria electoral deJosé Luis Rodríguez Zapatero, va fer el salt a la CNMV. El 2011 es va traslladar al’ESMA (la CNMV europea), per tornar al març del 2017 a l’organisme espanyol com a director general de mercats, un dels càrrecs més rellevants de la institució i que ocupa fins ara.