comerç internacional

El teletreball i el material mèdic disparen les exportacions xineses

La venda de productes a l’exterior arriben al seu màxim nivell des que se’n tenen registres

PIL01  Qingdao  China   18 10 2018 -  FILE  - Containers are being transported by cranes at a fully automatic container berth of Port of Qingdao in Qingdao city  eastern China s Shandong province  18 October 2018  reissued 12 May 2019   After the fruitless negotiation round in the trade dispute with China  US President Donald Trump urged China to agree to a trade agreement as soon as possible  otherwise terms would be  far worse after 2020   Previously  he had ordered to prepare a tariff increase on hitherto all exempted Chinese imports   Estados Unidos  EFE EPA ROMAN PILIPEY

PIL01 Qingdao China 18 10 2018 - FILE - Containers are being transported by cranes at a fully automatic container berth of Port of Qingdao in Qingdao city eastern China s Shandong province 18 October 2018 reissued 12 May 2019 After the fruitless negotiation round in the trade dispute with China US President Donald Trump urged China to agree to a trade agreement as soon as possible otherwise terms would be far worse after 2020 Previously he had ordered to prepare a tariff increase on hitherto all exempted Chinese imports Estados Unidos EFE EPA ROMAN PILIPEY / ROMAN PILIPEY (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Elcoronavirus ha impulsat la venda de productes xinesos al món fins acotes històriques. Les exportacions van créixer al novembre un 21,1% respecte a l’any passat, segons les xifres de duanes del gegant asiàtic. És un ritme que dobla les expectatives dels experts i que s’explica per diversos factors: el calendari de festes global, les segones i terceres onades que continuen travant la producció a Occident i la necessitat vital dels recursos que ofereixla Xina, commaterial mèdic i electrònic, per lidiar amb la pandèmia.  

Són magnituds per a l’hemeroteca. Les exportacions van sumar els 268.000 milions de dòlars,la xifra més gran des que se’n tenen registres,després d’experimentar la pujada més accentuada en els últims tres anys. Una enquesta entre el sector manufacturer elaborat per la publicació Caixin apuntava la setmana passada a la demanda més elevada en una dècada. Un examen detallat revelala dependència actual de la fàbrica global xinesa. Van pujar un 10% les exportacions xineses dirigides cap al seu primer soci comercial, el grup de països del sud-est asiàtic conegut com ASEAN; van augmentar un 7% les enviades cap a Europa, el segon soci comercial, i es van disparar fins al 46% les que es van destinar cap als Estats Units, el seu tercer soci comercial.  

Donald Trumpcomprova en la vigília del seu comiat que les seves repetides promeses d’embridar el desequilibri comercial amb la Xina han quedat irremeiablement trencades. El dèficit al novembre va arribar als 37.700 milions de dòlars. És una pujada del 52% respecte al de l’any passat i, encara més dolorós, del 74,8% en comparació amb el de gener del 2017, quan va entrar a la Casa Blanca. Han passat des d’aleshores quatre anys, una dotzena de rondes negociadores i una guerra comercial que ha desgastat les dues potències. El rècord arriba amb la cotització més baixa del iuan respecte al dòlar en diversos anys, sense que la Xina s’hagi valgut de la devaluació de la seva moneda per augmentar les exportacions.

Instruments mèdics

La major part de l’augment de les exportacions correspon a instruments mèdics per combatre el coronavirus i al material electrònic que demanda el teletreball. Els mèdics han pujat un 38% i els electrònics un 24,8%. El sector tèxtil, que inclou lesmascaretes, ha crescut un 33%. Al cabal de productes xinesos també ha contribuït el recent Dia d’Acció de Gràcies nord-americana i el Nadal perquè els importadors globals, davant l’amenaça de noves interrupcions a les cadenes de subministrament global, van optar per aprovisionar-se amb urgència. 

Els experts expliquen que la tendència és necessàriament conjuntural i debaten sobre la durada que tindrà. La qüestió és més mèdica que econòmica: dependrà de com el món gestioni el coronavirus i de l’efecte de les vacunes. La tornada a la normalitat bascularà la demanda des dels béns als serveis i rebaixarà l’esplendor de les exportacions xineses, però les successives onades que colpegen Occident desaconsellen l’optimisme.  

Notícies relacionades

Les importacions van mostrar més tebiesa. Van augmentar un 4,5%, dues dècimes per sota del mes passat i molt lluny del 7% pronosticat pels analistes. La dada apunta de nou que el consum intern va molt per darrere de la indústria en el procés de recuperació xinesa.  

Són petits desajustos que el món veu amb enveja. L’economia xinesa va créixer el tercer trimestre el 4,9% i serà probablement l’única important del món que acabarà l’exercici amb números vermells. Pequín dona per salvat el seu any més calamitós amb un creixement pronosticat al voltant del 2%. 

Temes:

Xina