Nova sentència

Una jutge concedeix una de les pensions d’invalidesa més grans: 4.600 euros al mes

El treballador va patir un ictus i des d’aleshores es mou en cadira de rodes

El togat considera que l’empleat necessita ajuda per a la seva vida quotidiana

  1. La magistrada ha atorgat a un director comercial la incapacitat que li negava l’Administració
  2. L’empleat no pot vestir-se sol, ni dutxar-se, ni anar al lavabo, ni, fins i tot, tallar carn al menjar
jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una jutge del jutjat social de Barcelona ha condemnat a l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS)a pagar una de lespensions d’invalidesamés grans a Espanya a undirector comercialque va patir un ictus i que des de llavors necessita cadira de rodes per a grans desplaçaments, així com ajuda per vestir-se, dutxar-se, per anar al lavabo i, fins i tot, per tallar carn durant els menjars.El togat ha esmenat, d’aquesta manera, la plana a l’Administraciói ha concedit al treballador la incapacitat permanent en grau de gran invalidesa, per la qual cosa percebrà 4.668 euros cada, més els retards, 28.761 euros més.

L’INSS en un primer moment va declarar l’empleat en situació d’incapacitat permanent absoluta, ja que l’informe de la Inspecció Mèdica a Catalunya reconeixia la patologia i la pèrdua d’afluència verbal, però no les limitacions físiques que el comercial pateix i que, tal com ha apreciat ara la titular delJutjat Social número 32, Marta Molist Requena, són mereixedores d’un grau de gran invalidesa. Al dictar aquesta resolució, segons el centre mèdic jurídicTribunal Mèdic, que representa el treballador, la Seguretat Social va ometre un informe pericial propi d’aquest organisme en què es constatava les necessitats d’ajuda i la dependència de tercers que té l’afectat.

Contra aquesta resolució, el comercialva presentar una reclamació prèviaa l’INSS que va ser desestimada, per la qual cosa va interposar una demanda davant els tribunals de justícia que, al final, li han donat la raó. Els professionals jurídics de Tribunal Mèdic van recordar en el procés que la legislació refereix com a gran invalidesa «la situació del treballador afecte d’incapacitat permanent i que, com a conseqüència de pèrdues anatòmica o funcionals, necessiti l’assistència d’altres persones per a actes essencials, com vestir-se, desplaçar-se, menjar o anàlegs». L’advocada va insistir en el fet que «la prova practicada acredita que les seqüeles derivades de l’ictus patit pel demandant no només anul·len la seva capacitat de treball, sinó que implica la necessitat d’ajuda de terceres persones per a activitats de la vida ordinària».

Amb retards que ascendeixen a 28.000 euros

La jutge ha estimat la demanda interposada contra l’INSS, i el condemna a declarar al treballador la gran invalidesa i a abonar una pensió igual al 100% de la seva base reguladora mensual de 3.072,21 euros, així com un complement d’1.597,65 per al pagament de terceres persones que l’assisteixin. Tot això amb efectes del 20 de maig del 2019, cosa que suma uns retards de 28.761,30 euros.

Notícies relacionades

La sentència recull els arguments dels representants del comercial. «En l’àmbit de l’autonomia ambulatòria» el demandant necessita cadira de rodes per a grans desplaçaments i la transferència de la cadira a la postura bípeda ha de ser supervisada perquè no és autònoma, cosa que de facto implica la impossibilitat d’agafar transports públics». Remarca que «igualment, activitats com vestir-se, dutxar-se o anar al lavabo tampoc les pot exercir de forma autònoma, ja que necessiten d’un mínim equilibri i una mínima agilitat corporal per a les transferències i canvis posturals (que tampoc té)». Afegeix que «no podria tampoc procurar-se l’alimentació», ja que això «implica anar a comprar i preparar els menjars, i són necessaris els desplaçaments i posicions bípedes per a això».

Alejandro Rusiñol, responsable de Tribunal Mèdic, assegura que aquesta és una de les pensions «més elevades que han imposat els tribunals espanyols» i que «particularment, en matèria d’incapacitat permanent, la justícia està sent tendent a protegir els ciutadans que es veuen minvats en el seu dret per resolucions de la Seguretat Social que, en molts casos, han segat l’autèntica realitat del pacient».