relacions laborals

La divisió a la CEOE enfanga les negociacions de la ‘llei rider’

Les postures enfrontades dins la patronal per regular el treball en les plataformes compliquen l’avenç de les converses

La CEOE no ha presentat una proposta pròpia per elaborar una nova llei del treball en les plataformes. El Ministeri de Treball té pendent fixar una nova reunió i decidir si continuarà esperant als empresaris o legislarà només de la mà dels sindicats.

GRAF9364. MADRID, 11/06/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (2d), conversa con el presidente de la CEOE, Antonio Garamendi (2i), con el presidente de CEPYME, Gerardo Cuerva (izda), y con la vicepresidenta segunda del Congreso y diputada del PP, Ana Pastor, antes de la reanudación de la Comisión para la Reconstrucción Social y Económica del país, este jueves en el Congreso de los Diputados. EFE/Kiko Huesca

GRAF9364. MADRID, 11/06/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (2d), conversa con el presidente de la CEOE, Antonio Garamendi (2i), con el presidente de CEPYME, Gerardo Cuerva (izda), y con la vicepresidenta segunda del Congreso y diputada del PP, Ana Pastor, antes de la reanudación de la Comisión para la Reconstrucción Social y Económica del país, este jueves en el Congreso de los Diputados. EFE/Kiko Huesca / Kiko Huesca (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les converses per elaborar una nova llei del treball en lesplataformes digitalsestan en un punt mort. La divisió al si de laCEOEté paralitzada la patronal, que després de més d’un mes de negociacions encara no ha presentat cap proposta pròpia per discutir amb elMinisteri de Treballi els sindicats. De res ha servit, de moment, l’últim moviment fet pel departament liderat per Yolanda Díazrebaixant l’abast del seu últim esborrany per atraure la patronala les negociacions. En la reunió celebrada aquest dijous a la tarda i finalitzada cap a les nou de la nit l’enrocament de la CEOE s’ha mantingut i les converses es comencen a tensar; segons confirmen diferents fonts presents.

Antonio Garamendipresideix una organització empresarial amb interessos enfrontats en el terreny de les plataformes digitals. Un sector aposta per vetar l’ús dels autònoms (falsos autònoms, segons el Tribunal Suprem) i acotar la subcontractació, especialment en el camp del repartiment i la logística, ja que veuen aquestes pràctiques com un desavantatge competitiu per als seus models laborals, de tall més tradicional. I l’altre, representat nítidament perAdigital, aposta per ratificar en la nova legislació la figura de l’autònom i suprimir la presència de l’algoritme com a condició suficient per determinar la condició d’assalariat d’un treballador. Tal com va considerar el Tribunal Suprem en la seva sentència amb referència a un ‘rider’ de Glovo.

Aquesta divisió de posicions dins la patronal està enfangant i tensant les negociacions. Perquè els sindicats sí que traslladen propostes a Treball i apressen l’equip de la ministra per avançar cap a un acord. A l’agenda de la taula del diàleg social hi ha molts punts en què les centrals volen intervenir, com per exemple, laderogació de la reforma laboral del PP. Treball va suprimir del seu últim document la creació d’un registre de plataformes i algoritmes, tal com li plantejavenCCOOi laUGT. El secretari d’Estat d’Ocupació,Joaquín Pérez Rey,va argumentar aquesta setmana que això superava les seves competències. Però Treball també va acotar l’abast del seu esborrany per limitar-lo als treballadors de les plataformes digitals de repartiment, no a tots els treballadors de les plataformes digitals, tal com va avançar EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Aquest últim moviment de Treball pretenia atraure la CEOE a la negociació, perquè entrés a debatre amb propostes pròpies i poder balancejar el moviment en un equilibri amb els sindicats, molestos per la rebaixa. I, de moment, no ha funcionat. La CEOE segueix muda quant a les propostes per escrit i els sindicats denuncien que està dilatant voluntàriament les converses i pretén suspendre-les fins al gener. Data en què les parts han de tornar a obrir la negociació per a una nova pròrroga dels ertos. Que, atesos els precedents de les anteriors pròrrogues, amenaça de monopolitzar el diàleg social durant tot el gener i fins a l’últim dia.

La taula del diàleg social s’ha aixecat aquest dijous sense acord i encara no hi ha data per a una nova trobada. Els de Yolanda Díaz hauran de pensar en una proposta per tractar, altre cop, que la CEOE aporti alguna cosa a les negociacions. Fonts consultades de Treball manifesten la seva «clara intenció de continuar negociant» i esperen poder tornar a convocar una nova taula en les pròximes setmanes.