Conflicte institucional

Pimec es querella contra el president de la Cambra de Barcelona

L'organització empresarial considera que Joan Canadell va cometre injúries al dir que «hi ha patronals que fa 25 anys que no celebren eleccions»

agusti-sala

agusti-sala

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La paciència té un límit». Taxatiu, el president de Pimec, Josep González, ha assegurat que la seva organització ha presentat una querella contra el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, per injúries. El conflicte sorgit arran de la proposició de llei de JxCat i ERC per garantir finançament públic i representativitat institucional a les cambres catalanes ha desembocat ja en una baralla jurídica en què predomina la tensió entre Pimec i Canadell, de la junta directiva de la qual aquest va formar part.

Aquesta iniciativa de regular les cambres mitjançant el tràmit de lectura única, és a dir, d’urgència, alhora ha provocat que els agents socials, a més de Pimec, l’altra patronal Foment del Treball i UGT i CCOO de Catalunya hagin fet pinya en contra. Això ja va passar amb un altre intent d’impulsar aquesta normativa pel procediment ordinari l’estiu passat. Patronals i sindicats consideren que vulnera la Constitució i l’Estatut, la qual cosa neguen taxativament tant la Cambra de Barcelona com el Consell de Cambres, que agrupa els 13 organismes camerals i que presideix Joan Canadell, que va formar part de la candidatura independentista impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es va imposar en les eleccions camerals del maig de l’any passat. 

Les declaracions de Canadell de la setmana passada, en què assegurava que «hi ha patronals que fa 25 anys que no elegeixen president i s’escull a dit» han sigut la gota que ha fet vessar el vas. Des de Pimec asseguren que l’entitat «fa eleccions cada quatre anys, com obliguen els seus estatuts i ell [Canadell], ho sap perquè es va voler presentar a les eleccions de Pimec del 2014, però finalment no ho va fer al no poder reunir els mínims requisits per fer-ho». La patronal de pimes vol separar la tensió amb Canadell de la relació amb les cambres.

Pimec critica les afirmacions del president de la Cambra de Comerç, tant les que va fer en el seu compte de Twitter com les que va fer en un acte públic celebrat a la Llotja de Mar la setmana passada, «en què manifesta que la patronal Pimec no es regeix per principis democràtics en els processos electorals de renovació dels seus càrrecs directius».

Com a conseqüència d’això, l’organització patronal «ha emprès accions legals preparatòries d’una querella criminal per injúries contra el senyor Canadell, a fi de defensar la bona reputació de tots els nostres associats», segons afirma el president de Pimec.

«Profund malestar»

L’organització empresarial a més manifesta el seu «més profund malestar» per la falsedat de les afirmacions i pel «trencament» que representa del seu «bon nom», alhora que remarca «el més absolut respecte als estatuts de Pimec i als principis de bon govern i transparència pels quals es guia aquesta última».

La proposició de llei de cambres, que preveu la tramitació pel procediment de lectura única, va quedar encallada aquesta setmana al no ser inclosa per la junta de portaveus del Parlament en l’ordre del dia per al ple de la setmana que ve.

Ara només queda l’últim, que serà el 16 i 17 de desembre, i està previst que el PSC plantegi la revisió per part del Consell de Garanties Estatutàries. Això impossibilitaria tramitar la iniciativa aquesta legislatura perquè el 22 de desembre que ve es dissol el Parlament de cara a les eleccions autonòmiques del 14 de febrer (14-F).

Tot i que ERC es va afegir a la proposició de llei, el vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, no està gaire convençut de la iniciativa i hauria fet arribar als agents socials un missatge de tranquil·litat en el sentit que finalment no es tramitaria, segons afirmen fonts coneixedores d’aquest compromís.

Notícies relacionades

Alhora hi ha els quatre diputats del PDeCat, que formen part de JxCat, i que tampoc veuen amb bons ulls aquesta proposta de regulació que defensen amb afany la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell de Cambres, els dos organismes presidits per Canadell. 

De fet, la proposta legislativa era un compromís de l’anterior president, Quim Torra, amb Canadell. Aquesta mateixa setmana tots dos es van reunir i qui va ser cap de l’Executiu català va emetre un comunicat en què instava a aprovar aquesta norma que no va ratificar durant el seu mandat. Tampoc l’anterior consellera d’Empresa, Àngels Chacón, avui candidata a la presidència de la Generalitat pel PDeCat  i de la qual depenien les cambres, era gaire partidària d’aquesta normativa.