Acord polític

Hisenda i ERC negociaran harmonitzar l'impost sobre el patrimoni

El Govern cedeix a la petició dels republicans a canvi del seu recolzament als Pressupostos del 2021

El ministeri i el Govern coincideixen en el propòsit de frenar el dúmping fiscal de Madrid

rosas46936298 erc rufian maria jesus montero hacienda debate presupuestos 201125141013

rosas46936298 erc rufian maria jesus montero hacienda debate presupuestos 201125141013 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda i el Govern de Catalunya participaran en una comissió bilateral per a l’harmonització fiscal de l’impost sobre el patrimoni en el conjunt de les autonomies, a fi d’evitar el dúmping fiscal (competència fiscal a la baixa) que, segons el parer de les dues parts, practiquen comunitats com la de Madrid (PP), on hi ha una bonificació del 100% sobre aquest impost.

Aquesta és una de les condicions imposades per ERC per donar el seu recolzament a la tramitació del projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2021. Fonts del Ministeri d’Hisenda han confirmat la pròxima creació d’un grup de treball per revisar la fiscalitat patrimonial, sense precisar quan es posarà en marxa ni qui seran els seus integrants. També han aclarit que l’acord entre el Govern i ERC no s’articularà en el projecte de Pressupostos del 2021, sinó en la pròxima reforma del model de finançament autonòmic.

En principi, aquesta comissió d’harmonització fiscal autonòmica centrarà els seus treballs en l’impost sobre el patrimoni, sense perjudici que, en el posterior debat sobre un nou model de finançament autonòmic, el Govern socialista posi sobre la taula el seu propòsit d’introduir certa harmonització en altres impostos, com el de successions. En repetides ocasions, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha mostrat a favor d’introduir algun grau d’harmonització tant en patrimoni com en l’impost que grava les herències i les donacions a partir de la fixació d’una forquilla de tributació mínima i màxima, al mig de la qual podria elegir on situar-se cada Govern autonòmic. En la mateixa direcció s’han pronunciat el grup d’experts per a la reforma del finançament autonòmic que al seu dia va constituir el Govern de Mariano Rajoy (PP).

Rebuig frontal de Madrid

Les propostes d’harmonització fiscal sempre han comptat amb el rebuig frontal de Madrid. També en aquesta ocasió, l’esmena al projecte de Pressupostos presentada per ERC per impulsar una harmonització de l’impost sobre el patrimoni ha despertat la reacció en contra del conseller d’Hisenda de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty. En un article en EL PERIODICO, Fernández-Lasquetty censura el propòsit de l’esmena d’ERC d’atribuir noves competències al Govern perquè estableixi un tipus mínim de l’impost del patrimoni en el conjunt del país mitjançant la creació d’una nova quota estatal, a més de donar a l’Estat la seva gestió, liquidació i inspecció, que fins ara tenen les comunitats autònomes. 

«Els mateixos que demanden més autonomia a tots els nivells, fins al punt d’exigir una república independent que no té cabuda en el marc legal, volen acabar amb l’escàs marge fiscal que ostenten les comunitats autònomes, atorgant al Govern de la nació noves competències que, ara com ara, no només no té, sinó que serien obertament inconstitucionals», afirma en el seu article el conseller de Madrid.

Castella-la Manxa legislarà per evitar «guerres fiscals»

Els barons socialistes comparteixen amb el Govern de Pedro Sánchez el propòsit d’avançar en una harmonització fiscal que posi límits a la carrera fiscal a la baixa de Madrid. En això insisteix el president del País Valencià, Ximo Puig

Notícies relacionades

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha anunciat aquest dimecres que el seu Govern impulsarà una legislació autonòmica que pretén iniciar el camí de proposar una harmonització fiscal a nivell estatal i evitar així «guerres fiscals» a tot el territori.

Durant la celebració institucional del Dia contra la Violència de Gènere, García-Page ha carregat contra els que «es donen cops al pit reclamant pàtria», però a nivell impositiu «fan el contrari». Segons el president autonòmic, la iniciativa autonòmica serà una llei que vingui a «corregir excessos i unificar», ja que la «creença en Espanya» no només és en els discursos, sinó «també en la renda». Serà, en definitiva, «una llei sense retòrica, sense agressivitat, sense anar contra ningú», ha continuat el líder castellanomanxec .