Reconstrucció

La UE insta els estats a concretar el pes de les pimes en els fons de reconstrucció

Més de 200 pimes catalanes ja tenen un primer esborrany per demanar projectes, amb un import mitjà de 300.000 euros

pimec car 1200

pimec car 1200

2
Es llegeix en minuts

Els fons europeus per a la reconstrucció de l’economia post-Covid han d’arribar a les petites i mitjanes empreses i la seva participació no pot deixar-se a la inèrcia de l’efecte tractor de les grans companyies. Aquest és el missatge que està fent arribar la Comissió Europea als estats membres, a les portes del desembarcament del primer tram d’aquests 142.000 milions assignats a Espanya. Així ho ha manifestat la directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea, María Teresa Fábregas, en una jornada organitzada aquest dilluns per Pimec.

«Els estats han de realitzar estimacions macroeconòmiques de l’impacte per a les pimes dels plans nacionals», ha declarat Fábregas. «Les pimes han de beneficiar-se i han de tenir-hi un rol molt important», ha insistit. A Catalunya ja hi ha 200 pimes que han fet els ‘deures’ en aquest sentit i que tenen preparats els seus esborranys per demanar projectes cofinançats amb fons europeus, amb un import mitjà de 300.000 euros, segons ha explicat el president de Pimec, Josep González.

El secretari general d’Indústria, Raúl Blanco, ha volgut deixar clar que les pimes tindran passatge al tren dels fons europeus. «Això no ho gestionaran només les empreses de l’Ibex 35», ha afirmat. Blanco ha detallat que el pla elaborat des del Govern per vertebrar aquests fons preveu un total de 2.262 milions d’euros d’inversió directament assignada a les pimes.

Notícies relacionades

El calendari d’execució dels fons perilla actualment a causa del veto d’Hongria  i Polònia en el marc plurianual del pressupost europeu. No obstant, Blanco ha manifestat el seu convenciment que aquesta oposició es desbloquejarà i que els tempos inicialment marcats s’acabaran desenvolupant. El Govern ja ha previst anticipar un total de 27.000 milions d’euros de fons europeus en el seu projecte de pressupostos generals de l’Estat per a aquest 2021. «Si hi ha un retard, serà de pocs mesos», ha afirmat la directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea, María Teresa Fábregas.

Segons aquests, les empreses podran començar a presentar els seus projectes durant el primer trimestre del 2021, a mesura que el Govern els vagi publicitant a través de les vies ordinàries. En aquest sentit, el secretari general d’Indústria ha anticipat que els primers recursos no començarien a arribar fins al segon trimestre del 2021. I que aquest exercici serà de posada en marxa dels fons, perquè el procés quedi més automatitzat i vagi més ràpid a partir dels exercicis 2022 i 2023. Aquí la representant de la Comissió ha instat a a reforçar la coordinació entre administracions i entre territoris, ja que dues convocatòries sustentades amb fons de la UE no poden anar a finançar un mateix projecte.