REFORMA LEGISLATIVA

El Govern compensarà a les pensions períodes no cotitzats després de tenir fills

La mesura reformula el complement per maternitat que el Tribunal de la UE va tombar per discriminatori

compensar / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ultima el mecanisme per compensar la pensió pels períodes de baixa o nul·la cotització després de tenir o adoptar un fill i que podria estar ja en vigor a principis de l’any que ve, ha avançat a EFE el ministre, José Luis Escrivá.

Aquest canvi, que es farà via modificació de la llei general de la Seguretat Social, suposa reformular el complement per maternitat a les pensions que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar discriminatori amb els homes.

Per a això, ha explicat Escrivá, a l’hora de jubilar-se es veurà la vida laboral i s’aplicaran uns coeficients compensatoris a aquells períodes sense cotitzar després de tenir o adoptar fills que elevaran l’import de la pensió. «És un canvi normatiu que estableix un pagament associat a períodes de baixa o nul·la cotització a la Seguretat Social en els períodes posteriors a tenir un fill», ha assenyalat el ministre.

En vigor a principis del 2021

Encara està per determinar quina «finestra de temps» es tindrà en compte després de l’arribada d’un fill per veure aquests «buits de cotització». «Estem en un punt bastant avançat», ha reconegut Escrivá, que confia que aquest canvi normatiu, sense riscos jurídics per discriminació, estigui en vigor a principis de l’any que ve.

«No és discriminatori entre homes i dones però [...] tenim tota la seguretat que serà una prestació que, en un percentatge molt elevat, afavorirà les dones i ajudarà a reduir la bretxa de gènere que hi ha a les pensions», defensa.

Amb la modificació que planteja Escrivá es tractaria de compensar les reduccions de jornada, o acomiadaments, que s’hagin produït posteriorment a la maternitat, ja que són majoritàriament les dones que presenten més llacunes de cotització.

El complement de maternitat a les pensions, aprovat el 2016 pel govern del PP, establia un percentatge addicional en la quantitat de cada nova pensionista en funció del nombre de fills que hagués tingut: un 5% més per dos fills, un 10% per tres i un 15% per quatre o més fills.

A 31 d’agost del 2020, 319.896 dones cobraven el complement de maternitat a les seves pensions de jubilació per uns 59,5 euros mensuals de mitjana, segons les dades de la Seguretat Social.

Bretxa de gènere

D’acord amb l’última nòmina de les pensions, la del mes d’octubre, hi ha 3,7 milions d’homes percebent una pensió de jubilació per un import mitjà de 1.345 euros, mentre que en el cas dels 2,4 milions de dones pensionistes la pensió mitjana no arriba a 892 euros.

D’aquesta forma, la bretxa de gènere a les pensions de jubilació se situa en el 33,6%, tot i que en el cas de les noves altes es redueix al 19,5%, mentre que fa una dècada en aquestes noves altes també superava el 33%, segons les dades de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), en el tercer trimestre de l’any hi havia 461.000 dones treballant a temps parcial que al·legaven fer-ho per cura de menors o persones dependents, davant 29.200 homes. Així mateix, hi havia 3,4 milions de dones inactives dedicades a les tasques de la llar, davant 510.000 homes.

També són majoritàriament dones (87%) les que s’acullen a excedències per cura de fill, amb 38.454 donades d’alta en el primer semestre de l’any, davant els 5.431 homes, tot i que els tres primers anys tenen consideració de períodes de cotització efectiva a efectes de les prestacions de la Seguretat Social.