AUTOMOCIÓ

Tesla introdueix el català com a idioma en el 'software' de tots els seus cotxes

La companyia californiana aposta per incloure el català entre les opcions del seu sistema multimèdia en l'útima actualització de 'software' per a tots els seus vehicles

Catalunya és el principal mercat de vehicles 100% elèctrics a Espanya per a la marca d'Elon Musk, i el Model 3 és el més venut des de començament d'any

tesla-catala-8

tesla-catala-8

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez

Tesla aposta pel mercat de l’automòbil a Catalunya (i Andorra). La marca californiana de vehicles 100% elèctrics ha decidit introduir el català en la llista d’idiomes en l’última actualització de ‘software’ 10.2. per a la configuració del programari dels seus vehicles.

A Espanya les vendes de cotxes elèctrics van créixer un 123% durant l’octubre i des de començament d’any creixen una mica més d’un 41%, i el Tesla Model 3 és el cotxe elèctric més venut de la marca. Amb la introducció del català, la firma creada per Elon Musk fa una picada d’ullet al seu mercat principal a Espanya, ja que Catalunya és la seva principal plaça comercial, amb dos de cada tres vehicles venuts. 

Interior d’un Tesla Model 3. / TESLA

A més, el poder adquisitiu del mercat andorrà, on el català també és llengua oficial, també pot haver ajudat a l’hora de prendre la decisió. També es dona la circumstància que la seu fiscal de Tesla a Espanya és a Barcelona (al carrer Metal·lúrgia, 30), i va ser aquí, a Catalunya, on el 2017 va obrir la seva primera botiga física en territori nacional (a l’Hospitalet de Llobregat). 

Tesla Service a l’Hospitalet de Llobregat. / EL PERIÓDICO

El català apareix com un dels idiomes elegibles per introduir-se a totes les pantalles i missatges informatius escrits sobre la configuració i el funcionament del vehicle, incloent el sistema de reproducció de la ràdio i les opcions d’entreteniment a bord. L’actualització de ‘software’, que s’ha ofert de forma gratuïta a tots els clients de Tesla al món, és la v10.2 (2020.44.10.1.955dcdd145e), a través de la instal·lació de la qual tots els menús escrits estan totalment catalanitzats. Es descarrega automàticament a través de connexió wi-fi.

Menú per a la instal·lació del nou ‘software’ en català. / EL PERIÓDICO

De moment el català només estarà disponible per als missatges escrits, ja que en el ‘software’ encara no hi ha la possibilitat que també funcioni en les indicacions per veu ni en els missatges vocals d’interacció amb el vehicle. En aquest aspecte, la configuració només ofereix el castellà (espanyol), disponible en els Tesla des del 2017. El sistema encara no distingeix ordres ni comandos sonors en català. 

Malgrat això, els usuaris de Tesla han celebrat aquesta nova actualització. Segons ha pogut constatar ‘El Periódico’, molts valoren positivament la mesura. Consideren que va més enllà d’un mer fet polític, com molts volen veure en aquest tipus de situacions. A Tesla han cregut que no era un problema sinó al contrari, un servei més als seus clients.

El català entra en els idiomes de Tesla / EL PERIÓDICO

«Recentment alguns han volgut entrar en debats sobre si les marques de cotxes haurien d’introduir o no altres idiomes més regionals en els seus ‘software’. Fa uns anys va passar el mateix amb els manuals d’usuari, però es tracta d’una cosa molt personal. A tots ens agrada relacionar-nos amb el nostre cotxe en el nostre idioma de preferència. I això no ha de ser un inconvenient per a ningú», afirma Francisco Robles, propietari d’un Tesla Model 3.

Conducció autònoma

Notícies relacionades

Juntament amb l’actualització d’idiomes al català, la configuració de ‘software’ 10.2 de Tesla també ofereix interessants millores en matèria de seguretat i connectivitat. El sistema Autopilot de conducció autònoma és una de les principals artèries tecnològiques dels Tesla i s’ha vist millorat en aquesta nova actualització. 

De la mateixa manera, també s’ha desenvolupat més activament el mode sentinella (seguretat), així com altres aplicacions com el mode de jocs (sempre amb el vehicle estacionat), mode de karaoke, i el desenvolupament de l’aplicació mòbil perquè des de l’‘smartphone’ es puguin controlar més elements del vehicle, inclosos els continguts multimèdia.

Temes:

Elon Musk