Crisi de la Covid

El fiasco de l'ajuda per a autònoms força el Govern a improvisar un nou subsidi

Economia lidera el disseny d'un nou pagament per als treballadors per compte propi que no serà únic, sinó sostingut en el temps, i que anunciarà «en els pròxims dies»

zentauroepp52807539 opinion  teletrabajo200419164620

zentauroepp52807539 opinion teletrabajo200419164620 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La indignació entre el col·lectiu d’autònoms i les crítiques des de l’oposició sobre com s’ha gestionat l’ajuda per a 10.000 treballadors de baixos ingressos ha provocat que el Govern improvisi un nou subsidi. El col·lapse dels servidors de la Generalitat davant l’allau de peticions i la posterior picabaralla entre conselleries d’ERC i Junts han rubricat el fracàs d’una ajuda que naixia ja limitada, per fons i bases, al 2% del col·lectiu.

Una comissió interdepartamental dirigida des de Vicepresidència està ultimant, per anunciar «en els pròxims dies», una nova ajuda, que serà sostinguda en el temps i que tindrà una cobertura «molt més àmplia» que les dissenyades fins ara, segons confirmen des del departament liderat per Pere Aragonès. La idea és garantir una cobertura mínima d’ingressos per als col·lectius més afectats per la pandèmia, mentre duri, i amb una periodicitat que està per definir (mensual, trimestral, semestral o la que acabin determinant des del Govern).

També queda per concretar la partida pressupostària de què estarà dotada, que sí que exigirà malabars per Economia. Fins ara l’argument exposat per justificar les dotacions posades sobre la taula han sigut la limitació de fons. «La realitat és que no tenim prou diners per fer front als ajuts als sectors que més ho necessiten», reconeixia dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Després d’aquest últim episodi, Economia està buscant aquests fons per treure una nova ajuda.

10 hores de col·lapse i un altre xoc entre socis   

«Error en l’enviament de la seva informació», «temporalment fora de servei» o «no s’ha pogut iniciar sessió» són només alguns dels missatges que milers d’autònoms catalans es van trobar a les seves pantalles. El mecanisme d’assignació per «concurrència no competitiva» va provocar un col·lapse de la web de la Generalitat entre els matins de dilluns i dimarts d’aquesta setmana a l’intentar els usuaris accedir i validar el formulari de sol·licitud per a l’ajuda de 2.000 euros disposada pel Departament de Treball.

Notícies relacionades

L’allau de peticions va ser ingent per disputar-se els 20 milions habilitats, ja que la dotació dona per a 10.000 beneficiaris dels gairebé 450.000 afiliats al RETA que hi ha a Catalunya. En la primera hora i mitja de dimarts el Departament de Polítiques Digitals informava d’haver rebut 406.000 peticions d’accés. En menys de 10 hores, entre dilluns al matí (amb suspensió obligada durant la tarda per la sobrecàrrega dels servidors) i dimarts al matí, es van esgotar els ajuts.

El col·lapse de servidors de dimarts va provocar l’encreuament de retrets entre socis de Govern. La Conselleria de Treball (dirigida per ERC) va acusar Polítiques Digitals (dirigida per Junts) d’haver fallat en la preparació tècnica dels servidors. I des del departament de Puigneró s’assenyalava que era previsible el col·lapse davant les bases dissenyades pels d’El Homrani, que van generar una allau de peticions.