de la generalitat

Esgotada l'ajuda de 2.000 euros per a autònoms amb baixos ingressos

El Departament de Treball reobre la via telemàtica per sol·licitar aquest pagament, previst per a 10.000 beneficiaris i dotat de 20 milions d'euros

Les incidències provoquen un nou xoc entre socis de Govern: Treball (d'ERC) responsabilitza els tècnics de Polítiques Digitals (de Junts) i aquests repliquen que les bases eren inassumibles

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova ajuda de 2.000 euros habilitada per la Generalitat per a autònoms amb baixos ingressos s’ha esgotat. La pàgina web de Treball ja ha rebut i validat les 10.000 sol·licituds fixades com a límit pressupostari per a aquest pagament únic, dotat amb 20 milions d’euros de fons. El procés ha culminat poc després de les 12 del migdia d’aquest dimarts, després de dues jornades amb molts problemes tècnics i saturació dels servidors de la Generalitat. També amb polèmica i picabaralla entre els socis de Govern.

La pàgina web de la Generalitat ha registrat incidències en el segon dia habilitat perquè els autònoms sol·licitessin la nova ajuda de 2.000 euros. El Departament de Treball ha reobert aquest dimarts els servidors, després que es col·lapsessin durant la jornada de dilluns; fins al punt que Treball va haver de bloquejar els formularis d’entrada. L’allau de sol·licituds és ingent i entre les nou i les deu del matí d’aquest dimarts s’han rebut un total de 406.000 peticions, la gran majoria de les quals no han pogut validar el formulari per l’embús als servidors. L’ajuda està pressupostada per atendre 10.000 autònoms.

Nou col·lapse als servidors per demanar l’ajuda d’autònoms i nova picabaralla entre els socis de Govern. L’ajuda la disposa el Departament de Treball, governat pel conseller d’ERC Chakir el Homrani, però la infraestructura tècnica la gestiona el Departament de Polítiques Digitals, liderat pel conseller de Junts Jordi Puigneró. «Ens havien assegurat que aquesta vegada funcionaria perfectament», comenten fonts de Treball. «Era clar que amb les bases que han plantejat hi hauria aquest volum de sol·licituds, era inassumible i que previsiblement col·lapsaria qualsevol sistema», repliquen des de Polítiques Digitals. 

En la primera jornada Treball va rebre un total de 3.543 sol·licituds que ja han sigut cursades i queden pendents de ser validades pels tècnics del Departament. L’ajuda serà assignada en ordre de recepció de les sol·licituds i n’hi ha un total de 10.000 de disponibles. Els treballadors autònoms amb baixos ingressos han sol·licitat en massa la nova ajuda de 2.000 euros habilitada per la Generalitat. A causa de l’alt volum d’enviament de sol·licituds, la pàgina web de Treball, gestionada per la conselleria Departament de Polítiques Digitals, ha tornat a patir incidències aquest dimarts al matí.

El Departament de Treball ha comunicat l’activació del nou fons de 20 milions d’euros, que pretén beneficiar un total de 10.000 treballadors per compte propi a Catalunya; a prop del 2% del col·lectiu d’afiliats al RETA. L’ajuda està dissenyada per a aquells treballadors que arrosseguin baixos ingressos i l’assignació es realitzarà per ordre d’entrada de la sol·licitud.

Per postular la nova ajuda habilitada pel Departament de Treball els potencials beneficiaris hauran d’acreditar una base imposable en l’última declaració de la renda igual o inferior a 35.000 euros. També hauran d’acreditar que el seu rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres del 2020 no ha superat els 13.125 euros. En cas de començar la seva activitat a partir del gener del 2020, el càlcul d’aquests 13.125 euros es realitzarà mitjançant el prorrateig dels dies d’alta del present exercici. Els autònoms que desitgin percebre-la han d’estar a l’ordre del dia de pagaments amb la Tresoreria de la Seguretat Social i no poden haver sigut objecte de sancions administratives en ferm ni sentències condemnatòries.

L’adreça web per presentar la sol·licitud és la que el Departament de Treball ha obert les sol·licituds a partir de les nou del matí del dilluns 9 de novembre. I les incidències per la sobrecàrrega de trànsit va ser una constant durant el primer dia de sol·licituds, malgrat que des de Treball van insistir en què el servidor no va deixar de funcionar en cap moment i que, a ritme lent, no van deixar d’entrar noves sol·licitud. Alguns dels potencials beneficiaris han manifestat el seu enuig amb les esmentades incidències a través de xarxes socials, amb l’irònic hashtag de #LoteriaAutònoms.

 

Ajuda compatible amb altres subsidis

Notícies relacionades

La nova ajuda serà compatible amb qualsevol altra ajuda o subsidi públic. És a dir, un treballador autònom que estigui cobrant actualment un cessament d’activitat extraordinari perquè s’ha vist obligat a tancar el seu negoci (per exemple, un bar) a causa de les últimes restriccions o a un rebrot podrà demanar la nova ajuda. Una cosa que no va passar amb la primera ajuda d’aquest tipus habilitada al març per la Generalitat, per a la qual va disposar 7,5 milions d’euros i que va beneficiar gairebé 9.000 autònoms. 

El pagament d’aquests 2.000 euros no podran sol·licitar-lo aquells treballadors autònoms que tinguin assalariats a càrrec seu, sempre que la suma d’ells i del mateix autònom superi les sis persones, prenent com a referència la mitjana de plantilla de l’exercici 2019. Aquesta xifra de personal cau a tres en el cas dels autònoms societaris. Encara s’ha de definir la data a partir de la qual els potencials beneficiaris podran començar a sol·licitar aquesta prestació de pagament únic i quan s’efectuarà.