Guia per sol·licitar-lo

¿Com se sol·licita el subsidi per a aturats sense ingressos? ¿Quins són els requisits i tràmits? Totes les claus

El Govern aprova una nova ajuda de 430 euros al mes per a les persones a l'atur que hagin esgotat totes les seves prestacions

Un joven consulta la página web del SEPE, el 22 de mayo en Barcelona.

Un joven consulta la página web del SEPE, el 22 de mayo en Barcelona. / ACN / AINA MARTÍ

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat un nou subsidi per a persones que estiguin a l’atur que durant el primer estat d’alarma haguessin esgotat totes les seves prestacions. Aquesta nova ajuda, habilitada des del Ministeri de Treball, busca donar uns ingressos mínims a totes aquelles persones que estiguessin sense feina i no tinguessin accés de manera transitòria a un altre subsidi, ajuda o pagament públic. El càlcul inicial és que arribi a 260.000 persones. És important ajustar-se als temps de sol·licitud, ja que aquest subsidi només es pot demanar fins al 30 de novembre. Aquestes són les claus per sol·licitar-lo.

¿Qui el pot demanar?

El nou subsidi habilitat pel Govern el pot sol·licitar qualsevol persona que es trobi en situació d’atur i que hagi esgotat la seva prestació entre el 14 de març i el 30 de juliol del 2020 (tots dos inclusivament). Aquesta persona ha de complir el requisit d’estar inscrit en les oficines públiques d’ocupació durant aquestes dates i no disposar actualment de feina. És a dir, si la persona va esgotar la seva prestació entre el març i el juliol i posteriorment va trobar feina no podrà sol·licitar l’ajuda.

També ha d’haver extingit el seu dret a prestació per esgotament, és a dir, per haver-la consumit en la seva totalitat. Tant la prestació contributiva per atur com els subsidis ordinaris. El beneficiari no pot estar cobrant ni tenir pendent de cobrament cap tipus d’ajuda per a l’atur. No s’aplica en cas que el SEPE li hagi retirat la prestació al sol·licitant per un incompliment de les condicions de la prestació, com no renovar-la o una irregularitat similar. 

¿És compatible amb altres ajuts?

No, el nou subsidi no és compatible amb cap altre ingrés públic. És a dir, tot i que la persona compleixi els requisits d’estar a l’atur i haver esgotat la prestació durant el 14 de març i el 30 de juny, no podrà rebre-la si ja està cobrant una altra ajuda. Com seria el cas si ingressés l’ingrés mínim vital (IMV), qualsevol renda autonòmica (com la renda garantida de ciutadania), el subsidi per a aturats de més de 52 anys o qualsevol renda activa d’inserció (RAI), entre d’altres.

També és incompatible per a aquelles persones que compleixin amb tots els requisits anteriorment esmentats, però tinguin complerta l’edat que s’exigeixi per accedir a la pensió de jubilació, en les seves modalitats contributiva o no contributiva. 

¿A quant ascendeix l’ajuda?

La nova ajuda habilitada pel Govern ascendeix a 430 euros al mes, a cobrar durant un període màxim de tres mesos. És l’import equivalent al 80% de l’Iprem i l’ajuda no contempla bonificacions per fills o familiars a càrrec. El pagament d’aquest subsidi és únic, és a dir, una vegada s’hagin cobrat els 90 dies habilitats, el beneficiari no podrà demanar-lo de nou.

¿Com i on puc demanar-la?

Notícies relacionades

La gestió del nou subsidi per a aturats sense ingressos és competència del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Per sol·licitar-lo, els potencials beneficiaris ho hauran de fer o bé per via telemàtica (a través de la pàgina web del SEPE) o bé sol·licitant per telèfon (900 812 4 00) cita prèvia per a l’atenció presencial. És recomanable fer el tràmit a través de la pàgina web del SEPE, ja que l’atenció presencial arrossega des de fa mesos retards i els usuaris denuncien dilatats temps d’espera per ser atesos per telèfon.

¿Fins quan tinc temps de demanar-lo? 

El SEPE ha habilitat un temps limitat per sol·licitar aquest nou subsidi. És important ajustar-se als temps de sol·licitud, ja que aquesta ajuda només es pot demanar de dijous, 5 de novembre, fins al dilluns 30 de novembre (inclusivament). A les persones que compleixin tots els requisits però que presentin la sol·licitud passada aquesta data els serà denegada.

Temes:

Ocupació Atur