mercat laboral

L'ocupació resisteix la segona onada i l'octubre suma 113.974 ocupats

L'atur torna a pujar després del parèntesi del setembre, suma gairebé 50.000 nous aturats i supera de nou els 3,8 milions

Catalunya va anotar millors registres que la mitjana espanyola quant a creació d'ocupació i sobre la mitjana quant a augment de l'atur

20201104 523091 paroe 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral espanyol manté el pols i aconsegueix sostenir la recuperació de l’ocupació en l’albor de la segona onada de contagis. Malgrat que els rebrots creixen, l’octubre suma 113.975 nous ocupats, un registre millor que el de l’octubre de l’any anterior i amb caires de certa normalitat. A les portes, no obstant, d’uns mesos complicats i amb una elevada aportació de l’Administració i el sector públic, ja que les dades publicades aquest dimecres pels Ministeris de Treball i Seguretat Social no reflecteixen encara l’efecte de gaires de les últimes restriccions decretades per tot el país. Tampoc el flux de nous ertos d’aquesta segona onada, als quals en les últimes setmanes s’han abocat moltes empreses del sector serveis.

 

Espanya voreja així els 19 milions d’afiliats a la Seguretat Social i només li queden per recuperar 259.865 ocupats per tornar al saldo prepandèmia. A l’altre costat de la balança, no obstant, arrossega 579.996 aturats més que abans de l’arribada del virus. L’atur va tornar a pujar a l’octubre després del parèntesi del setembre, va sumar gairebé 50.000 nous desocupats i supera de nou la cota dels 3,8 milions d’aturats.

 

Els ertos, per la seva part, mantenen la seva tendència a la baixa i les empreses tendeixen a reactivar treballadors, tot i que cada vegada amb menys intensitat. Un total de 599.350 empleats van acabar suspesos el mes d’octubre, xifra que en territoris com Catalunya, després del tancament de bars i restaurants ordenat per la Generalitat a mitjans de mes, tornen a estar a l’alça. Les províncies catalanes van anotar millors registres que la mitjana espanyola quant a creació d’ocupació i sobre la mitjana quant a augment de l’atur. 

L’educació empeny, mentre l’hostaleria s’enfonsa

El flux de contractació ha perdut pistonada i a l’octubre es van firmar 1,4 milions de contractes, el 4,8% menys de contractes que el setembre i el 29,6% menys que el mateix mes de l’any passat. Que l’ocupació hagi aconseguit registrar una estadística pròpia d’un octubre prepandèmia és, en part, responsabilitat de l’esforç del sector públic per sostenir aquesta ocupació.

La branca d’activitat que més saldo positiu ha registrat és l’educació, amb 135.032 nous ocupats. Una tendència, no obstant, bastant tradicional, atesa l’alta destrucció d’ocupació (professors interins, majoritàriament) durant l’estiu en aquest sector, que es recupera entre el setembre i l’octubre. L’Administració també va ajudar a la xifra final d’afiliació, amb 27.084 nous ocupats.

L’hostaleria està sent un dels sectors més tocat per l’actual crisi de la Covid i, després de la pobra campanya estiuenca i davant les noves restriccions, ha alleugerit plantilles. L’afiliació en aquest ram va caure en 85.077 persones. El sector que sí que està aguantant millor i va guanyant una mica de pes en l’economia post-Covid és la construcció, que va sumar 10.488 nous ocupats i ja ocupa més gent que a l’inici de la pandèmia.

L’atur puja de nou i els autònoms aguanten

Les xifres d’atur van tornar a repuntar després del parèntesi de setembre, tot i que no per això l’octubre del 2020 va ser un mes especialment dolent. A l’octubre puja l’atur des que existeix estadística disponible i en aquest 2020 ha augmentat en 49.558 persones, gairebé la meitat del que ho va fer el 2019 (+97.948 ocupats). No obstant, el mercat laboral està sent més resolutiu quant a generar nova ocupació que en reenganxar certs col·lectius a l’ocupació. I és que Espanya arrossega més de mig milió d’aturats més que abans del virus, fins a un total de 3,8 milions.  

El col·lectiu de treballadors autònoms s’està mostrant resilient davant el ruixat econòmic que està caient sobre determinats sectors. La Seguretat Social va registrar 3,25 treballadors per compte propi donats d’alta a l’octubre, uns 3.640 més que abans d’irrompre la pandèmia. No obstant, sectors com l’hostaleria estan patint especialment i aquest octubre van perdre més de 8.000 afiliats.

Catalunya, per sobre de la mitjana; Madrid, per sobre de Catalunya

Catalunya va crear més ocupació que la mitjana espanyola i va registrar una pujada de l’atur a la mitjana. Va sumar a l’octubre 22.910 nous ocupats respecte al setembre; fins a un total de 3,37 milions d’ocupats. No obstant, encara li queden per recuperar al mercat laboral català un total de 65.161 treballadors per tornar als números prepandèmia. Catalunya va créixer més que la mitjana, però no més que la capital de l’Estat, Madrid. L’altre gran motor econòmic espanyol en va guanyar 36.208 nous ocupats; és a dir, un increment de l’1,14%, davant el 0,7% català.

Notícies relacionades

 

En la balança de l’atur, la pujada va ser generalitzada a tot Espanya i només va decréixer en tres de les 17 autonomies. A Catalunya va augmentar en 6.358 persones, fins a un total de 484.559 aturats.

Temes:

Ocupació Atur