mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l'atur de l'octubre

El curs escolar alimenta l'ocupació, l'atur continua pujant i els joves i les dones són els més afectats per la crisi

20201104 523091 paroe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Ministeris de Treball i Seguretat Social han publicat aquest dimecres les dades d’atur registrat i treballadors en actiu referents al mes d’octubre. Aquests constaten que la recuperació de l’ocupació continua un mes més després del cop de la Covid i que un dels principals responsables és l’inici del curs escolar. No obstant, la fotografia actual continua lluny de la imatge que oferia l’ocupació abans del virus. L’atur, per la seva part, torna a pujar (una cosa compatible amb guanyar ocupats) i les dones i els joves es ratifiquen, un mes més, com els principals damnificats. Aquestes són les cinc claus de les dades publicades aquest dimecres.  

L’ocupació segueix recuperant-se, però amb menys intensitat

Les contractacions necessàries per fer possible l’inici d’un curs escolar marcat per la Covid han sigut el motor de combustió d’aquest mes d’octubre. El nombre de treballadors en actiu augmenta respecte al setembre en gairebé 114.000 persones, fins als 18,9 milions d’ocupats. No obstant, encara falten per recuperar uns 260.000 llocs de treball per tornar als nivells previs a la pandèmia.

L’atur torna a pujar i supera els 3,8 milions

L’atur va tornar a pujar a l’octubre, després del parèntesi del setembre. Que pugi el nombre d’ocupats i l’atur és una cosa compatible. Pot respondre a una activació dels aturats per donar-se d’alta a les oficines d’ocupació, ja que només computen com a persones en atur aquells inscrits. L’octubre suma gairebé 50.000 aturats més i la xifra total supera de nou els 3,8 milions d’aturats. Hi ha mig milió més que abans de l’arribada del virus.

La incògnita dels ertos

Les dades publicades aquest dimarts ofereixen una imatge esbiaixada del nombre d’afectats per erto, ja que no inclouen els expedients d’aquesta segona onada. La Seguretat Social registra gairebé 600.000 empleats en ertos, als quals s’haurien de sumar tots els nous expedients que s’han anat presentant en les últimes setmanes després del tancament de bars i restaurants o la limitació d’aforaments als comerços.

Les dones i els joves, els més damnificats

Les dones i els joves estan sent els col·lectius més colpejats per la crisi del coronavirus. L’atur entre elles (2,2 milions) és superior que entre els homes (1,6 milions) i el virus ha agreujat aquesta diferència. I el virus també ha provocat un augment més gran de l’atur entre els menors de 25 anys. 

Catalunya creix per sobre de la mitjana

Catalunya va crear més ocupació que la mitjana espanyola i va registrar una pujada de l’atur a la mitjana. Va sumar a l’octubre 22.910 nous ocupats respecte a setembre; fins a un total de 3,37 milions d’ocupats. No obstant, encara li queden per recuperar al mercat laboral català un total de 65.161 treballadors per tornar als números prepandèmia.

Temes:

Ocupació Atur