EMERGÈNCIA EMPRESARIAL

Les cambres de comerç catalanes destinen 10 milions d'euros a ajuts empresarials per la Covid

Impulsen la campanya 'Aixeca el teu negoci' per impulsar els serveis d'aquestes institucions i assessorar pimes i autònoms en les estratègies per superar la crisi

canadell1

canadell1

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les cambres de comerç de Catalunya han anunciat aquest dimecres l’obertura de la campanya d’ajuts ‘Aixeca el teu Negoci’, en què pretén destinar 10 milions d’euros a les pimes i els autònoms afectats directament per la crisi de la Covid. La iniciativa és la prolongació del projecte ‘Que cap empresa tanqui’, impulsat a l’inici de la pandèmia i que va servir per assessorar unes 2.000 empreses en conflictes per obtenir ajuts públics i línies de crèdit.

En el volum total de recursos hi ha inclosos també ajuts directes a la digitalització de 4.000 euros per empresa procedents dels fons Feder i l’accés a microcrèdits per més d’un milió d’euros. Així mateix, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que els 2,5 milions que recentment van rebre les cambres catalanes del Govern també es destinaran a l’assessorament i acompanyament d’empreses, i que fins i tot aquestes corporacions de dret públic utilitzaran recursos propis per aquesta iniciativa.

«Amb l’avenç de la pandèmia i l’empitjorament de la situació, les necessitats han canviat», reconeixen les cambres, de manera que han dissenyat un pla més ambiciós de recolzament, «que aglutina totes les possibles necessitats que puguin tenir les empreses davant l’agreujament de la crisi».

El 80% de les empreses van reduir els seus ingressos una mitjana del 35% en el tercer trimestre, segons una enquesta de clima empresarial elaborada per la Cambra i l’Idescat. Per a Canadell, també president del Consell de Cambres, aquesta reducció dels ingressos ja amenaça la supervivència empresarial i és necessari aconseguir que la campanya comercial del Nadal serveixi per revitalitzar l’activitat econòmica en general.  Segons la seva opinió, la millora de les dades epidemiològiques dels últims dies hauria d’animar a «posar data» a la reactivació de sectors que s’han vist obligats a tancar, com bars i restaurants, teatres o centres esportius.

La pàgina web aixecaelteunegoci.cat serà l’eix central del pla de les cambres per atraure les empreses a aquestes organitzacions, cosa que permetrà estrènyer llaços i afavorir l’activitat natural de les cambres de comerç, com ara ajuts al finançament, assessorament per a la creació de pàgines web, recerca de clients, per a la renegociació dels lloguers, etcètera. Alguns dels serveis no seran completament gratuïts.

Segons han informat les cambres hi haurà més de 50 serveis gratuïts organitzats en un total de vuit àrees temàtiques:

1) Finançament: serveis d’assessorament per accedir a vies de finançament i consultoria sobre finances de projectes empresarials per a autònoms, emprenedors i empresaris.

2) Emprèn: les cambres posen a disposició el Punt d’Atenció a l’Emprenedor per facilitar la tramitació de la constitució d’empreses i l’accés al Programa de Recolzament a Dones Emprenedores (PAEM). També s’inclouen serveis d’assessorament i formació.

3) Reinventa’t: agrupa productes per donar idees a les empreses per replantejar el seu negoci, per exemple, programes de requalificació per a joves i més grans de 45 anys, ‘webinars’ i cursos de comercial i màrqueting per a empresaris.

4) ‘Networking’: inclou serveis destinats a facilitar la presa de contacte entre empreses, així com la recerca de clients potencials, amb l’accés a bases de dades com la de Camerdata. 

5) Nous mercats: accés a consultors i tècnics de les cambres per ajudar les empreses a iniciar-se en el comerç internacional amb programes d’iniciació i accés a subvencions.

6) Renegocia el teu lloguer: aquesta àrea inclou els serveis de mediació de conflictes dels quals disposen les cambres de comerç de Catalunya. En aquest sentit, hi haurà el servei de mediació immobiliària per atendre problemes amb el pagament dels lloguers de locals comercials, de renegociació de lloguers, de mediació concursal i empresarial.

Notícies relacionades

7) Nous canals: principalment agrupa serveis per a la digitalització de pimes i autònoms. S’oferirà el servei de creació de pàgines web gratuïtes i botigues ‘online’. També s’oferiran ‘webinars’ per formar empresaris en competències digitals.

8) Cessament d’activitat: en cas que una empresa hagi de tancar, s’ofereixen serveis d’acompanyament i assessorament en matèria laboral, fiscal i mercantil per assegurar que el procés es duu a terme sense riscos.