260.000 beneficiaris

Llum verda del Govern al subsidi per a aturats sense ingressos

El Consell de Ministres desembussa una ajuda de 430 euros durant tres mesos i que està pendent d'aprovar des del mes de juliol

Els sindicats denuncien un incompliment del pactat amb ells, ja que el subsidi aprovat arribarà a la meitat de les persones previstes inicialment

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Llum verda, després de quatre mesos d’espera, al subsidi per a aturats sense ingressos. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts aquesta ajuda de 430 euros per a unes 260.000 persones a l’atur i amb totes les seves prestacions esgotades. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha aconseguit el recolzament que fins ara se li ha resistit al si del Govern i dona compliment així a una mesura que des de finals de juliol té pactada amb la patronal i els sindicats. A costa, no obstant, de reduir la cobertura pactada amb aquests. El debat sobre aquest subsidi va entrar en l’ordre del dia del conclave Executiu a última hora, tal com va avançar EL PERIÓDICO, i finalment ha comptat amb l’aprovat del president del Govern, Pedro Sánchez.

La mesura aprovada aquest dimarts per l’Executiu consisteix en un pagament de 430 euros (el 80% de l’actual Iprem) durant un període de tres mesos per a totes aquelles persones que estiguessin a l’atur i haguessin esgotat la seva prestació entre els mesos del 14 de març al 30 de juny d’aquest 2020. El debat final en el Consell de Ministres ha reduït la cobertura que s’havia pactat amb patronal i sindicats i seran uns 260.000 els potencials beneficiaris, davant els 550.000 en la que es va concretar al juliol. Ja que inicialment es va pactar que la mesura contemplés els aturats que haguessin esgotat la prestació entre març i setembre. 

L’esperit de la mesura és dotar d’un salvavides d’emergència aquelles persones que durant el primer confinament van esgotar la seva prestació i a causa de les restriccions no tenien manera de trobar una nova feina per mantenir els seus ingressos. És per això que el plantejament és de tres mesos, ja que pretén ser un ingrés mínim per a aquells tres mesos i una setmana que va durar el primer estat d’alarma. Aquest subsidi no serà compatible amb la percepció de l’ingrés mínim vital (IMV), una renda mínima autonòmica o ajuts anàlegs de qualsevol administració pública.

La pugna al si del Govern ha encallat fins aquest dimarts aquest subsidi. El 29 de juliol passat Treball i agents socials tancaven un acord en el marc del diàleg social per a la seva implementació. I des d’aleshores les reticències de ministeris amb elevada ascendència sobre les finances públiques havien impedit la materialització del subsidi. «No entraré en si hi ha ministeris bons o dolents, quan nosaltres tanquem un acord ho fem amb el Govern d’Espanya i han de complir-lo», resumeix un dirigent sindical coneixedor de les converses.

Malestar sindical: «Arriba tard i malament»

Finalment les condicions del redactat últim no compleixen l’acordat i, pel que fa a cobertura, són més pròximes a la primera oferta traslladada als agents socials (unes 200.000 persones), que a les que es va acabar pactant amb ells (550.000 persones). «Arriba tard i malament», han resumit els sindicats en un comunicat conjunt. «CCOO i UGT ens preguntem si és necessari establir mesures addicionals per al nou estat d’alarma que s’estén fins al pròxim mes de maig», han afegit. 

Notícies relacionades

Yolanda Díaz ha imposat el seu criteri, el Consell de Ministres s’ha pronunciat i el subsidi sortirà publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest dimecres. Ho farà en el marc d’un reial decret amb una bateria de mesures per ajudar el sector cultural, entre les quals figura la renovació de la prestació d’atur per a artistes d’espectacles públics. El nou subsidi per a aturats sense ingressos es vehicularà a través del SEPE i queda pendent detallar els terminis i documents necessaris per sol·licitar-lo.

Prestació per a artistes i ajuda per a tècnics i taurins

El Consell de Ministres també ha donat sortida a la pròrroga de la prestació d’atur dels artistes en espectacles públics. Una mesura, amb un import de 735 euros mensuals, l’accés de la qual queda allargat fins al 31 de gener i a la qual podran acollir-se també els treballadors del sector taurí, que comparteixen epígraf. Com a complement, Treball ha disposat un subsidi d’atur excepcional per a personal tècnic i auxiliar de la cultura que hagi treballat de forma temporal i per compte d’altri. Aquest serà de 430 euros mensuals, per a un període de tres mesos. Per costejar aquests dos ajuts al sector cultural, l’erari públic disposarà d’un pressupost de prop de 115 milions d’euros.