Consell de Ministres

El Govern reforça la protecció d'agricultors i ramaders

L'Executiu dona llum verda a la reforma de la llei de la cadena alimentària que incorpora la directiva europea

Luis Planas anuncia una nova llei de desaprofitament alimentari en el primer trimestre de 2021

MADRID, 03/11/2020.- (De izq a der) El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero, y el ministro de Consumo, Alberto Garzón, dan una rueda de prensa tras la reunión semanal del Consejo de Ministros, este martes, en el complejo del Palacio de la Moncloa, en Madrid. EFE/J.J. Guillén

MADRID, 03/11/2020.- (De izq a der) El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero, y el ministro de Consumo, Alberto Garzón, dan una rueda de prensa tras la reunión semanal del Consejo de Ministros, este martes, en el complejo del Palacio de la Moncloa, en Madrid. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el projecte de reforma de la llei de la cadena alimentària per reforçar la protecció dels agricultors i ramaders. El Govern adapta, així, la legislació espanyola a la directiva europea que amplia amb noves mesures contra pràctiques comercials deslleials, segons ha anunciat el ministre d’Agricultura, Luis Planas

El projecte de llei al qual s’ha donat llum verda aquest dimarts completa l’anterior sobre la cadena alimentària aprovat el mes de febrer passat, després que agricultors i ramaders de tot Espanya posessin en marxa el mes de gener una sèrie de protestes pels baixos preus en origen dels aliments. Amb aquest decret, es va prohibir la venda a pèrdues i les campanyes de publicitat enganyoses, ara el Govern dona llum verda a una segona fase amb la qual traslladarà la directiva comunitària.

Entre les novetats de la nova norma, Planas ha destacat que qualsevol transacció dels operadors de la cadena que en part s’hagi produït a Espanya tindrà cobertura a tota la Unió Europea. És a dir, un productor espanyol podrà tenir protecció en la seva operació amb un comprador d’un altre país. A més, s’amplien els productes coberts per la llei, de manera que als productes agrícoles i ramaders s’afegeixen ara els aliments transformats, com el pa, la xocolata o la cervesa.

S’estenen els supòsits en els quals els contractes seran obligatoris i s’amplien les pràctiques prohibides, per ser contrària a les «pràctiques comercials lleials», que fins ara no estaven recollides en la legislació espanyola. Per exemple, la modificació unilateral de contractes referent a volum o la devolució de productes no venuts (llevat de pacte exprés).

Notícies relacionades

S’incorporen noves infraccions sancionables i es declara l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) com l’autoritat nacional de referència en aquesta matèria. En aquest sentit, Planas ha recordat que l’Executiu ha incrementat en un 32% la dotació pressupostària a aquest organisme, fins als 8,26 milions d’euros.

L’objectiu és donar «més transparència» a la formació preus, dotar d’«equilibri» la cadena en totes les seves baules i, sobretot, «protegir la baula més feble» que són els agricultors i ramaders, segons el ministre, que també ha anunciat una nova llei contra el desaprofitament alimentari per al primer trimestre del 2021.