550.000 possibles beneficiaris

Treball porta al Consell de Ministres el subsidi per a aturats sense ingressos

Yolanda Díaz pretén forçar una votació al conclave de Govern per mirar de desembussar una ajuda que està pactada des del juliol amb patronal i sindicats

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell de Ministres decidirà aquest dimarts si aprova el subsidi especial per a 550.000 aturats sense ingressos que està pendent de tràmit des del mes de juliol. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, posarà sobre la taula aquesta ajuda de 430 euros al mes, durant un mínim de tres mesos, pensada per a aquelles persones que haguessin esgotat la seva prestació durant el primer confinament i es trobin sense cap altre ingrés per subsistir. Aquestes són les condicions en les quals es va tancar l’acord amb patronal i sindicats i sota aquestes seran examinades per l’Executiu, a expenses de modificacions d’última hora i d’obtenir el recolzament necessari perquè tiri endavant, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts coneixedores de les negociacions.

Treball, patronal i sindicats van tancar el 29 de juliol passat l’últim esborrany d’aquesta ajuda extraordinària, que pretén ser un salvavides d’emergència per cobrir un dels buits que l’escut social desplegat pel Govern fins ara ha deixat exposat. Una capa de protecció per blindar aquells que no estan coberts per un erto, tampoc cobren l’ingrés mínim vital i el confinament els va privar de la possibilitat de trobar una nova feina. El cost de la mesura podria rondar els 900 milions d’euros en els termes que es va acordar en el diàleg social, segons assenyalen fonts d'aquest.

El consens entre Treball i els agents socials existeix per treure aquesta mesura. Així va quedar firmat en els acords en defensa de l’ocupació i immortalitzat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i els líders de CEOE, Cepyme, CCOO i UGT als jardins de Moncloa. On no hi ha hagut, fins ara, consens per acabar de materialitzar aquest subsidi és al si del Govern. Departaments amb pes en les finances de l’Executiu són reticents al subsidi i veuen amb millors ulls una fórmula amb una menor cobertura. Fórmula que rebaixaria els beneficiaris a 230.000 persones; segons van denunciar públicament els sindicats. Finalment es va imposar l’esquema per donar cobertura a 550.000 aturats, però no s’ha arribat a materialitzar.

Gairebé 600.000 llars es troben actualment amb tots els seus membres a l’atur i sense cap ingrés

Notícies relacionades

El Consell de Ministres avaluarà demà si aprova un paquet de mesures en recolzament al sector cultural, entre les quals figuren una ajuda de 430 euros durant tres mesos per als tècnics o auxiliars que estiguin sense ocupació i hagin esgotat els seus ingressos. Un esquema calcat al del subsidi pendent per al conjunt de població aturada. És sota aquest paraigua legislatiu que Yolanda Díaz proposarà aquest dimarts incorporar aquest subsidi.

Treball pretén desembussar la seva posada en marxa en un moment especialment delicat per als treballadors més precaris o amb perfils amb poques oportunitats laborals. La segona onada de contagis ja és en potència, les restriccions compliquen de nou la subsistència per als ocupats de l’economia informal i el mercat laboral va perdent el tènue vigor per crear ocupació que va manifestar durant els mesos d’estiu. Segons les últimes dades de l’INE, referents al tercer trimestre, a Espanya hi ha 597.800 llars que tenen tots el seu membres a l’atur i que no reben cap tipus d’ingrés.