ESTUDI DE L'OCU

Els preus han pujat el 2,8% en un any als supermercats

Els productes frescos han pujat més que la mitjana, en uns moments de crisi i reducció prevista de la despesa de les famílies

La diferència entre comprar al súper més barat o el més car de Barcelona arriba a 1.966 euros anuals

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els preus als supermercats han pujat una mitjana del 2,8%, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Segons aquest estudi, el 64% dels productes que componen el cistell de la compra en alimentació i drogueria a Espanya s’han encarit en els últims 12 mesos.

L’OCU corrobora que l’impacte del coronavirus s’està notant als supermercats, amb un canvi d’hàbits en els consumidors que compren menys vegades, però més quantitat. A més, adquireixen més productes que ara no consumeixen fora de la llar i molts més a través d’internet. Però la principal repercussió és en la pujada de preus, molt per sobre d’un IPC que actualment està en termes negatius, i veu augmentat el seu impacte per la més que previsible reducció de la despesa de les famílies, com ja va passar el 2008.

El seguiment de 143.313 preus de 1.062 supermercats, hipermercats i botigues de descompte repartides per 65 ciutats espanyoles a més d’internet dibuixa una mostra fiable de l’evolució dels preus dels productes i dels establiments més barats o més cars del mercat espanyol. 

L’OCU compara una cistella de la compra composta de 229 productes, que inclouen aliments frescos (carn, peix, fruites i verdures), envasats, higiene i drogueria, productes tant de marca de fabricant com de marca blanca.

Frescos

Els productes frescos són els que més pugen, fins al 4%, i ho han fet especialment les fruites i verdures. És precisament aquesta línia de productes frescos la que ha registrat més puntes de demanda durant tot aquest any, segons les principals consultores del sector de la distribució. 

L’alimentació envasada de marca blanca és l’única que ha baixat, el 0,3%, davant la de marca de fabricant que sí que ha pujat, un 2%.

Els més barats

Els supermercats més barats d’Espanya de mitjana se situen a Jerez de la Frontera, i li segueixen Terol, Zamora i Ciudad Real. Els més cars són a Las Palmas de Gran Canària, a Palma de Mallorca i a Barcelona. Per comunitats autònomes, Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, Astúries, Galícia i Andalusia són les més barates, mentre que Catalunya, el País Basc, les Canàries i les Balears són els més cars.

Estalvi

Els preus han pujat, però si es compra als supermercats més barats encara és possible estalviar una mitjana de 971 euros a l’any, respecte al més cars. No obstant, les diferències entre ciutats són importants, ja que l’estalvi màxim possible varia entre els 247 euros i els 3.226 euros a l’any. Els menors estalvis es poden aconseguir en ciutats petites de l’interior, com Conca (247), Ciudad Real (261), Àvila (268), Sòria i Puertollano, amb entre 250 i 300 euros anuals.

Es pot estalviar més a les ciutats grans, i on hi ha una oferta diversificada, com Madrid (3.226 euros), Alcobendas (2.690 euros), a internet (2.068) Barcelona (1.966) i Girona (1.632)

Segons l’OCU, amb el gastat en un any a Sánchez Romero podríem comprar a l’establiment més barat de la capital (l’Alcampo City de Madrid Río) durant 20 mesos i mig. En l’estudi, l’hipermercat Alcampo de Coia a Vigo torna a ser un any més el més barat dels establiments visitats per OCU. I també igual com el 2019, els dos establiments de Sánchez Romero de Madrid són els més cars de l’estudi.

Les cadenes més barates

Les cadenes locals més barates han sigut Dani i Economy Cash, i les regionals han sigut Tifer i Cash Fresh. Alcampo i Supeco són les cadenes nacionals amb millor nivell de preus, segons l’estudi.

Notícies relacionades

Les cadenes locals més cares són Sánchez Romero i Sorli Discau; Plus Fresc i Condis són les més cares a nivell regional i Ulabox i Suma les més cares a nivell nacional.

Carrefour és l’única de les principals cadenes que han abaixat els preus, no obstant, Mercadona, Supersol i Eroski Center els han apujat.

Temes:

Supermercats