ELS COMPTES PÚBLICS

El Congrés suspèn les regles fiscals amb un sol vot en contra

Cap grup parlamentari s'oposa a la proposta del Govern, llevat del diputat de Fòrum Astúries

El PP i Vox s'abstenen i exigeixen a Hisenda un pla de reequilibri per frenar «la festa de la despesa»

rosas55503898 montero congreso201020163714

rosas55503898 montero congreso201020163714 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts, amb un sol vot en contra, suspendre les regles de disciplina pressupostària per al 2020 i 2021. L’objectiu és que l’Estat i les autonomies puguin augmentar la seva despesa per atendre les exigències derivades de la crisi sanitària i econòmica i que els ajuntaments puguin utilitzar els romanents d’anys anteriors. A l’empara d’aquesta suspensió de les regles, el Govern ha aprovat un sostre de despesa per al Pressupost de l’Estat del 2021 que s’acosta a 200.000 milions d’euros, el 53% més que el del 2020. 

Només el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, va votar en contra d’aplicar l’article 135.4 de la Constitució, que permet deixar en suspens els límits de dèficit i deute públic i la regla de despesa «en cas de catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d’emergència extraordinària», com les derivades de la pandèmia. Tots els grups van coincidir a assenyalar «que situacions excepcionals requereixen mesures excepcionals»; també els del Partit Popular Vox, que, no obstant, van optar per l’abstenció i van acusar el Govern d’incomplir la llei per l’absència d’un pla de reequilibri per reconduir els comptes en un moment posterior.

«Festa de la despesa»

«Aquest plantejament els permetrà fer el que els vingui de gust sense cap tipus de control», va dir la portaveu popular Elvira Rodríguez. La diputada popular va acusar el Govern d’«irresponsabilitat fiscal» per haver adoptat «mesures estructurals de despesa» que poden fer «insostenibles» els comptes. 

«Espanya està en seriós risc d’impagament del deute, d’insolvència, de fallida, de ‘default’», va dir del diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros. Aquest va acusar el Govern de promoure «una autèntica festa de la despesa, una festa socialista, de les més cares», i de promoure una pujada d’impostos, però el seu grup va optar per l’abstenció.

La major part dels grups que van donar el seu recolzament al Govern també van retreure al Govern la tardança a aplicar l’anomenada ‘clàusula d’escapament’ de les regles d’estabilitat (la Comissió Europea ho va decidir al març) i a permetre als ajuntaments poder fer ús sense límit dels romanents acumulats en els anys de superàvit.  

Suspensió temporal

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va insistir que la suspensió de les regles és «temporal» i que, «quan les circumstàncies econòmiques ho permetin», el Govern presentarà un pla de reequilibri a mitjà termini per reorientar els comptes públics. En aquest sentit, va recordar que la previsió de l’Executiu ja inclou una reducció del dèficit públic el 2021 (de l’11,3% del PIB previst per a aquest any al 7,7%) i del deute públic (del 118,8% del PIB aquest any al 117,4% el pròxim).

Montero va retreure a la dreta parlar de «festa de la despesa» quan la major part d’aquesta s’està ocupant a recolzar a empreses, treballadors i autònoms a través d’ertos i prestacions.