Polítiques d'ocupació

L'Airef advoca a prioritzar els 2.900 milions d'ajuts a la contractació en els joves

L'entitat presidida per Cristina Herrero advoca per mantenir la tarifa plana dels autònoms davant l'actual crisi i insta a passar a un sistema de cotització per ingressos

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711

rosas52475673 presidenta airef autoridad fiscal cristina herrero200225115711 / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Airef  advoca per reformar el sistema d’ajuts públics a la contractació i reorientar els 2.900 milions d’euros que anualment hi destina el Govern a costejar-ho. Més concrets, focalitzats en els col·lectius més vulnerables i especialment apuntalats durant els moments de recessió. I, davant l’actual crisi de la Covid, els joves han de ser el principal beneficiari d’aquestes reformes. Aquest és l’esquema que recomana l’entitat presidida per Cristina Herrero per reorientar els incentius públics a la contractació, tal com ha presentat aquest dimecres en roda de premsa. També ha instat l’Executiu a accelerar la implantació d’un sistema de cotització per ingressos per als autònoms i, en l’impàs fins aquest, mantenir la tarifa plana.

Els incentius públics a la contractació absorbeixen anualment 2.900 milions d’euros del pressupost públic, gairebé la meitat del destinat a polítiques actives d’ocupació. I té com a objectiu reduir la segona taxa d’atur més elevada de la Unió Europea. L’Airef ha analitzat la seva eficàcia durant el període 2012-2018 i ha conclòs que aquesta és molt millorable. No obstant, Herrero també ha recordat que els incentius són només una de les peces del puzle per reduir l’elevat atur que caracteritza el mercat laboral espanyol des de fa dècades. «Pensar que es poden substituir les reformes estructurals que necessita el nostre mercat de treball és un error», ha afirmat.

L’Airef fa seva la dita: «Qui molt abraça poc estreny» i recomana al Govern un canvi de rumb en el seu actual esquema d’incentius a l’ocupació. Espanya dedica un dels volums de despesa més grans en incentius a la contractació dels països del seu entorn, tot i que també és l’estat que menys quantitat mitjana per beneficiari dedica. És per això que l’estudi elaborat per Herrero veu recomanable prioritzar incentius per a col·lectius més concrets i amb baixa ocupabilitat i fer-ho durant un període de temps acotat, per després reformular aquest incentiu. Rebutja els enfocaments generalistes i veu imprescindible millorar la coordinació entre administracions per afinar al màxim els criteris dels programes d’ajuts.

La formació és un dels puntals sobre el qual l’Airef construeix la seva proposta per millorar l’eficàcia dels incentius. Aquesta no ha de focalitzar-se únicament en els més joves, sinó que ha de treure’s el límit i estendre’s entre totes les franges d’edat.

Tarifa plana amb eficàcia limitada

Notícies relacionades

L’anàlisi de l’Airef no només contempla els incentius a la contractació per als assalariats, sinó també els ajuts per a l’ocupabilitat del col·lectiu d’autònoms. Les seves conclusions són que la tarifa plana té una eficàcia limitada i que la seva supressió permetria estalviar entre 34 i 41 milions d’euros a l’erari públic. No obstant, en l’actual context de crisi insta el Govern a mantenir-la mentre implementa la cotització en funció dels ingressos.

L’entitat presidida per Cristina Herrero ha determinat que la tarifa plana augmenta el 17% les probabilitats que un jove a l’atur es doni d’alta com a autònom, tot i que no detecta efectes en el cas dels joves amb baix nivell de formació. I augmenta el 10% la probabilitat de supervivència dels autònoms, tot i que només mentre dura la tarifa. És a dir, quan aquesta venç, aquest efecte decau. És per això que l’Airef recomana passar a cotització segons ingressos i mentrestant mantenir la tarifa, especialment en l’actual context de crisi.

Temes:

Ocupació