Contra la bretxa de gènere

El Govern central aprova dos decrets per «aflorar la desigualtat salarial»

Les empreses tenen sis mesos per elaborar un registre salarial i registrar el seu pla d'igualtat davant l'autoritat laboral

(I-D) La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; la ministra portavoz y de Hacienda, María Jesús Montero; y la ministra de Igualdad, Irene Montero, comparecen en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros celebrado en Moncloa, Madrid (España), a 13 de octubre de 2020.

(I-D) La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; la ministra portavoz y de Hacienda, María Jesús Montero; y la ministra de Igualdad, Irene Montero, comparecen en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros celebrado en Moncloa, Madrid (España), a 13 de octubre de 2020. / POOL. Andrea Comas/El País (POOL. Andrea Comas/El País)

1
Es llegeix en minuts
R. M. Sánchez / G. Ubieto

El Govern ha aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres dos decrets llei per «aflorar la desigualtat salarial» i contribuir a erradicar-la. Així ho han presentat les ministres de Treball, Yolanda Díaz, i Igualtat, Irene Montero, en la roda de premsa posterior, en la qual han donat compte de l’obligatorietat que les empreses tinguin un registre salarial i accessible per als treballadors i que tinguin redactats i inscrits els seus plans d’igualtat. La voluntat de l’Executiu és la d’augmentar les eines necessàries per detectar i denunciar focus de potencial discriminació dins de les empreses. «No va existir recuperació econòmica si no tanquem la bretxa», ha declarat Montero després del conclave del Govern.

Les mesures aprovades aquest dimarts en Consell de Ministres sortiran publicades presumiblement aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i les empreses tindran un marge de sis mesos per donar-los compliment. En cas de no ser així, les companyies podran ser sancionades davant una intervenció d’Inspecció de Treball, que surt normativament reforçada amb aquests decrets. «A partir d’avui, s’ha acabat que un home i una dona puguin rebre retribucions diferents. S’ha acabat, això desapareix de la nostra formulació jurídica», ha declarat Díaz.  

Notícies relacionades

Les sancions per no tenir un registre salarial o un pla d’igualtat registrat poden variar en funció del criteri interpretatiu de la Inspecció, ja que no hi ha tipificació específica en la normativa. Poden anar des d’una falta lleu, per manca d’una obligació documental i sancionable amb entre 60 i 625 euros; fins a una falta greu, per no complir les obligacions en matèria de plans i mesures d’igualtat i multable amb entre 626 i 6.250 euros. 

La nova normativa aprovada aquest dimarts per l’Executiu dona a la falta d’un registre salarial el rang d’indici de possible discriminació per raó de gènere. En cas que darrere d’aquesta falta de registre salarial la Inspecció pogués acreditar l’esmentada discriminació, aquesta aquesta considerada la vulneració d’un dret fonamental i pot ser sancionada amb entre 6.256 i 187.551 euros; segons ha explicat la ministra de Treball, Yolanda Díaz.