gegants tecnològics

La negociació sobre la fiscalitat digital es dona de termini fins a mitjans del 2021

El context actual de la crisi del coronavirus, «fa encara més imperiosa la necessitat d'una solució», adverteix en un informe

Durant els últims mesos diversos països de la Unió Europea han previst l'activació d'impostos a les grans empreses digitals

zentauroepp52297507 files  in this file photo taken on november 01  2018 google 200711174822

zentauroepp52297507 files in this file photo taken on november 01 2018 google 200711174822 / TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les negociacions internacionals sobre un pacte per a la fiscalitat de les empreses digitals no han aconseguit l’acord que buscaven per a aquest any, però han realitzat «progressos substancials» que permeten fixar un nou objectiu de tancar un compromís a mitjans del 2021, ha remarcat aquest dilluns l’OCDE.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que pilota aquesta negociació entre 137 països, va divulgar aquest dilluns el nou horitzó per a una negociació que també inclou l’objectiu d’un tipus mínim mundial en l’impost de societats per impedir els efectes que les empreses estableixin la seva seu en paradisos fiscals.

L’OCDE va insistir, en un informe, que el context actual de la crisi del coronavirus, amb l’augment de la despesa que estan suportant els Estats per les necessitats sanitàries «fa encara més imperiosa la necessitat d’una solució» que quan el G-20 li va encarregar aquest projecte el 2017.

El seu secretari general, el mexicà Ángel Gurría, va advertir que sense una solució global, hi ha un risc real que els països s’embarquin en adoptar mesures sense coordinació i «unilaterals».

«És imperatiu que fem aquesta feina fins a la línia de meta. Un fracàs amenaçaria que les guerres fiscals derivin en guerres comercials en un moment en què l’economia global està patint enormement», va advertir Gurría.

Aquesta advertència cobra ple sentit tenint en compte que durant els últims mesos diversos països de la Unió Europea (UE) han previst l’activació d’impostos a les grans empreses digitals, que en la seva immensa majoria són nord-americanes.

En resposta a aquests dispositius, Washington ha establert un pols amb ells amb amenaces directes de sancions.

La base de negociació que s’ha fixat en l’anomenat Marc Inclusiu que pilota l’OCDE preveu que les grans companyies del sector haurien de pagar una part dels impostos als països on tenen el seu negoci (i els seus clients) tot i que no hi tinguin seu social.

Notícies relacionades

Segons els càlculs dels experts, aquest mecanisme podria significar una redistribució d’uns 100.000 milions d’euros d’impostos anuals que arribarien a les arques d’aquests països on es troben els consumidors.

Alhora, la creació d’un impost de societats mínim a escala global generaria 100.000 milions de dòlars d’impostos cada any.