PROGRAMES ESPIA

Treballes des de casa, però el teu cap et podria estar vigilant

Les empreses recorren cada vegada més a l'ús de sistemes de vigilància per controlar els seus empleats durant temps de teletreball

autonoms

autonoms

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Teletreballes des de casa, però això no significa que el teu cap no pugui saber el que estàs fent. La pandèmia de la Covid-19 ha accelerat el treball a distància, les empreses i els treballadors s’adapten a marxes forçades a aquest nou model d’organització i, com en tot canvi, sorgeixen tercers disposats a treure’n profit. Els programes espia que ofereixen als empresaris un espiell virtual per veure què estan fent els seus treballadors durant la jornada laboral s’han multiplicat en les últimes setmanes.

Moltes d’aquestes vulneren de manera clara el dret a la privacitat dels empleats i patronals com Pimec alerten no només dels riscos legals, sinó de les conseqüències negatives que l’ús d’aquestes tècniques poden tenir sobre la productivitat de la plantilla.

Tot i que sembli una cosa distòpica, aquests softwares són fàcils de trobar en el mercat. Hi ha diferents varietats, menys o més invasives, però totes prometen controlar el treballador per impulsar la productivitat i evitar fugues o usos indeguts d’informació. La majoria d’aquests sistemes, com ManicTime o WorkMeter, serveixen per detectar durant quines hores el treballador és productiu, mitjançant un control i registre de la jornada laboral.

No obstant, alguns d’aquests programes van més enllà i configuren els llocs web als quals els empleats no poden entrar, capant l’accés a certes pàgines per limitar que facin res més que no sigui treballar. També registren quines paraules exactes es busquen en els motors de cerca per penalitzar tot el que no estigui vinculat amb la feina. D’altres van més enllà i realitzen captures de pantalla del monitor del treballador cada cert temps i les envien als seus superiors.

L’aprovació de la nova llei del teletreball encara és molt recent perquè la seva aplicació estigui generant conflictes laborals en les empreses, segons explica la secretària de política sindical de l’UGT  de Catalunya, Núria Gilgado. No obstant, sí que reconeix que algunes empreses estan introduint mecanismes de control més estrictes dels que imperaven a l’oficina. «Veiem empreses que estan aprofitant per descomptar de la jornada qüestions tan bàsiques com anar al lavabo», afirma.

«Realitzar un control de processos és professional, serveix per prendre decisions. Ara bé, fixar-se si la persona està connectada dues o vuit hores a la pantalla de l’ordinador és absurd», afirma la directora de relacions laborals de Pimec, Elena de la Campa. «Programes com aquests poden permetre un control immediat, però que acabarà sent un descontrol a llarg termini», afegeix.

En la patronal de les pimes catalanes advoquen més per la pastanaga que pel pal. De la Campa considera més eficient canviar cap a una política salarial basada en els incentius i per projectes que premiï la quantitat i qualitat del treball. «No té sentit traslladar els vicis del presencialisme al teletreball», afirma.

Mètodes invasius

Però els mètodes poden ser encara més invasius, com realitzar captures de pantalles constants que registren el que està fent el treballador o geolocalitzar-lo quan aquest software s’instal·la en un telèfon d’empresa, com fa l’app  Hubstaff. «Les captures de pantalla et poden servir com a proves en cas que hagis d’aplicar alguna mena de mesura correctiva», diu una oferta, que també proposa informes personalitzats i la creació de perfils sobre els treballadors sota la lupa. D’aquesta manera prometen identificar si el treballador ha visitat el seu correu personal o una xarxa social per poder expedientar-lo o acomiadar-lo.

«És com amb les càmeres de vigilància, si el treballador sap que el seu ordinador està sent supervisat es posarà a treballar i no anirà a Facebook o altres pàgines», explica José Luis Martir, pèrit informàtic a Barcelona i Girona que assegura que el seu sistema, ‘Software control d’empleats’, està notant augments de fins al 70% de la demanda a causa del confinament. Per 10 euros per ordinador al mes es pot supervisar els treballadors. «Fa temps que alguns treballadors se’n queixen perquè és un sistema molt invasiu i no els agrada que els controlin», confessa.

Desconfiança amb els empleats

La majoria d’empreses que ofereixen aquests serveis insisteixen en la desconfiança cap als treballadors, remarcant que amb el seu sistema es pot vigilar que aquests, al teletreballar, no aprofitin per vendre informació confidencial de l’empresa a tercers. Com fan les empreses de vigilància, atiar la por i la sensació d’inseguretat alimenta els seus negocis. «Hi ha empreses que treballen amb dades molt sensibles com les farmacèutiques. Es controla qui hi té accés perquè no es perdin», remarca Martir.

Notícies relacionades

Tot i que en aquestes ofertes es prometen «millors hàbits de treball» d’uns treballadors dels quals se sospita que «perden el temps», els últims informes assenyalen que la meitat d’empreses espanyoles ha notat un augment de la productivitat dels seus treballadors a causa del teletreball.

Pel que fa a la legalitat, aquesta empresa assegura que espiar els empleats és legal en els portàtils de la companyia, però demana que s’informi els treballadors i se’ls faci firmar un document conforme hi estan d’acord, ja que el «programa espia», com l’anomenen, «funciona de manera completament invisible» per als treballadors.