Vigilància Penitenciària

El jutge Central de Vigilància Penitenciària concedeix a Rodrigo Rato el tercer grau

L'exdirector de l'FMI compleix condemna per les targetes 'black' i acaba de ser absolt en el 'cas Bankia'

El magistrat té en compte que va demanar perdó i que va pagar la multa i responsabilitat civil a què va ser condemnat

zentauroepp45611796 graf4665 madrid  25 10 2018   el exvicepresidente del gobier200212201943

zentauroepp45611796 graf4665 madrid 25 10 2018 el exvicepresidente del gobier200212201943 / VICTOR LERENA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Jutjat de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional ha concedit aquest dijous el tercer grau a l’expresident de Bankia Rodrigo Rato, mitjançant control telemàtic. En la seva situació ha tingut especial rellevància la possibilitat que sumés a la seva condemna de quatre anys i mig de presó per l’ús de les targetes ‘black’ per a despeses personals una més pel ’cas Bankia’, però finalment ha sigut absolt, com els seus 33 companys del banc dels acusats.

En una interlocutòria, el magistrat José Luis Castro assenyala que la mateixa junta de tractament del centre penitenciari de Soto del Real (Madrid V) ha proposat per majoria la progressió de l’intern al tercer grau, a l’entendre que està capacitat per continuar complint la condemna en un règim de semillibertat i que es basa en els informes emesos pels professionals de l’equip tècnic del centre penitenciari.

El jutge conclou que en aquest cas es donen les circumstàncies i variables que el fan mereixedor del tercer grau, afegint-hi l’avançada edat (71 anys), que li permetria, si es donen els requisits legals, obtenir la llibertat condicional per aquesta causa, així com per les malalties coronàries que pateix.

Factors positius

Entre els factors positius per a la concessió del tercer grau, el jutge inclou que Rato ha disfrutat de permisos de sortida sense cap incidència negativa, i en consideració a la seva activitat professional i edat presenta «un pronòstic de reincidència baix».

A més, l’exvicepresident del Govern ha assumit la responsabilitat pecuniària derivada de la seva condemna per les ‘black’. Per executar aquella sentència ja va abonar tant la multa com la responsabilitat civil directa i subsidiària que li van ser imposades.

Notícies relacionades

El jutge també té en compte que l’assumpció de responsabilitat del penat va més enllà del pagament de la responsabilitat civil i, en aquest sentit, ha demanat perdó de forma voluntària, pública i notòria abans del seu immediat ingrés a la presó. Rato, per la seva superior responsabilitat a Caja Madrid i Bankia, va ser el principal condemnat en el judici de les ‘black’, cosa que li suposava ser l’únic condemnat en aquell procés que seguia a la presó.

L’exministre del PP encara té pendent als jutjats de Madrid una altra causa pels delictes fiscals que li atribueix la fiscalia i per haver-se presumptament enriquit a través de contractes de publicitat firmats per l’entitat bancària. 

Temes:

Rodrigo Rato