QUOTA DE LA PLATAFORMA

Spotify, Tinder i els diaris europeus s'uneixen contra la taxa del 30% d'Apple

Protesten perquè la multinacional exigeix el 30% de tots els pagaments que es gestionen dins de les aplicacions

undefined53850663 in this photo provided by apple inc   ceo tim cook delivers 200703192855

undefined53850663 in this photo provided by apple inc ceo tim cook delivers 200703192855 / Brooks Kraft

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diversos desenvolupadors d’aplicacions mòbils, entre els quals hi ha Spotify, l’empresa matriu de Tinder, Epic Games (creadors de Fortnite) o el ‘lobby’ dels editors de diaris europeus, han format una coalició per enfrontar-se contra la comissió del 30% que cobra Apple en les transaccions que es realitzen dins de les ‘apps’ descarregades des de la seva botiga.

La Coalició per a la Justícia d’Apps (CAF, per les sigles en anglès) té entre els seus objectius defensar que les plataformes realitzin les reformes necessàries per «preservar» l’elecció del consumidor i assegurar un «camp de joc anivellat» per als desenvolupadors d’aplicacions i videojocs que «depenen» de les botigues d’aplicacions i plataformes «més populars».

Entre els membres fundadors de la CAF es troben Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer, Epic Games, Partit Group (matriu de Tinder), Prepear, Protonmail, Skydemon, Spotify i Tile.

També s’hi ha sumat el ‘lobby’ europeu d’editors de diaris News Media Europe, entre els membres dels quals es troba l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI), que a Espanya aglutina la majoria de grans mitjans.

Diaris europeus

D’altra banda, també s’hi ha sumat el Consell Europeu d’Editors (EPC, per les sigles en anglès), un organisme que agrupa els presidents i consellers delegats dels grups de mitjans europeus. Entre els seus membres hi ha el conseller delegat del Grupo Pressa, Manuel Mirat; el conseller delegat de Vocento, Luis Enríquez Nistal; i el president de Prensa Ibérica, Javier Moll, editora d’EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Tot i que la coalició defensa els seus principis respecte a totes les plataformes, en el comunicat en què han anunciat la seva creació únicament esmenten Apple i la seva botiga d’aplicacions, l’App Store.

Els membres de la CAF han assegurat que les pràctiques de la companyia dirigida per Tim Cook han provocat «frustracions» per les seves «excessives» comissions i per les regles que donen a l’empresa un «avantatge injust» i «bloquegen competidors innovadors» en els últims anys. «Els desenvolupadors i els usuaris estan demanant a Apple que sigui millor», ha assegurat la coalició.