canvi d'hàbits de consum

La Covid redueix el desaprofitament alimentari i eleva les donacions

Un estudi d'Aecoc i el Ministeri d'Agricultura apunta que el desaprofitament es va reduir el 14% durant el confinament

Un voluntari de l’oenagé ’Banc dels Aliments’, que té previst distribuir 5 milions de quilograms d’aliments el 2012, a la Pobla de Vallbona (València).

Un voluntari de l’oenagé ’Banc dels Aliments’, que té previst distribuir 5 milions de quilograms d’aliments el 2012, a la Pobla de Vallbona (València). / REUTERS | HEINO KALIS

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La crisi de la Covid ha reduït el desaprofitament alimentari i incrementat les donacions d’aliments. L’efecte col·lateral de la pandèmia ha sigut detectat per un estudi realitzat pel Ministeri d’Agricultura i l’associació Aecoc, que apunta que el desaprofitament global es va reduir el 14% durant el confinament. Les empreses del sector de la distribució han accelerat la implementació de mesures d’aprofitament d’aliments, fins al punt que el 71% dels fabricants alimentaris tenen mesures concretes per a la gestió d’excedents. 

Segons l’estudi, per cada quilo o litre de producte que es produeix en la indústria es generen 0,002 kg/lt de subproducte –matèria susceptible de ser aprofitada– i tan sols 0,0004 kg/lt de residus. Entre les principals causes del desaprofitament, les empreses apunten a la detecció de problemes que impedeixen complir els seus criteris de qualitat del producte (23,02%), els rebutjos generats durant el procés de producció (22,2%) i les avaries de maquinària (18,2%).

Segons una enquesta realitzada per Aecoc entre els seus associats, el 73,2% de les cadenes de distribució ha augmentat el volum d’excedents alimentaris donats des de l’inici del confinament. En relació amb aquesta dada, el 53,6% preveu que en el futur pròxim mantindrà el nivell actual de donacions, per un 42,9% que espera normalitzar-lo una vegada comenci a superar-se la crisi.

 

Notícies relacionades

Sobre les principals barreres trobades durant la crisi de la Covid a l’hora de realitzar donacions, el 67,9% dels distribuïdors indica la dificultat per atendre la gran quantitat de peticions rebudes. Altres problemàtiques assenyalades han sigut la coordinació i col·laboració amb les entitats receptores (32,1%), la identificació d’entitats receptores de proximitat (28,6%) i la complicació per transportar els aliments (25%).

Sobre les dades del 2019, a les llars espanyoles es van malgastar 1.352 milions de quilos d’aliments, cosa que representa el 4,7% del total d’aliments adquirits, cosa que suposa una certa estabilització estabilització de les ràtios de desaprofitament alimentari, que el 2018 va créixer el 9% i el 2019 es va quedar en un increment de l’1%.