canvi d'hàbits de consum
La Covid redueix el desaprofitament alimentari i eleva les donacions
Un estudi d'Aecoc i el Ministeri d'Agricultura apunta que el desaprofitament es va reduir el 14% durant el confinament

Un voluntari de l’oenagé ’Banc dels Aliments’, que té previst distribuir 5 milions de quilograms d’aliments el 2012, a la Pobla de Vallbona (València). /
La crisi de la Covid ha reduït el desaprofitament alimentari i incrementat les donacions d’aliments. L’efecte col·lateral de la pandèmia ha sigut detectat per un estudi realitzat pel Ministeri d’Agricultura i l’associació Aecoc, que apunta que el desaprofitament global es va reduir el 14% durant el confinament. Les empreses del sector de la distribució han accelerat la implementació de mesures d’aprofitament d’aliments, fins al punt que el 71% dels fabricants alimentaris tenen mesures concretes per a la gestió d’excedents.
Segons l’estudi, per cada quilo o litre de producte que es produeix en la indústria es generen 0,002 kg/lt de subproducte –matèria susceptible de ser aprofitada– i tan sols 0,0004 kg/lt de residus. Entre les principals causes del desaprofitament, les empreses apunten a la detecció de problemes que impedeixen complir els seus criteris de qualitat del producte (23,02%), els rebutjos generats durant el procés de producció (22,2%) i les avaries de maquinària (18,2%).
Segons una enquesta realitzada per Aecoc entre els seus associats, el 73,2% de les cadenes de distribució ha augmentat el volum d’excedents alimentaris donats des de l’inici del confinament. En relació amb aquesta dada, el 53,6% preveu que en el futur pròxim mantindrà el nivell actual de donacions, per un 42,9% que espera normalitzar-lo una vegada comenci a superar-se la crisi.
Sobre les principals barreres trobades durant la crisi de la Covid a l’hora de realitzar donacions, el 67,9% dels distribuïdors indica la dificultat per atendre la gran quantitat de peticions rebudes. Altres problemàtiques assenyalades han sigut la coordinació i col·laboració amb les entitats receptores (32,1%), la identificació d’entitats receptores de proximitat (28,6%) i la complicació per transportar els aliments (25%).
Sobre les dades del 2019, a les llars espanyoles es van malgastar 1.352 milions de quilos d’aliments, cosa que representa el 4,7% del total d’aliments adquirits, cosa que suposa una certa estabilització estabilització de les ràtios de desaprofitament alimentari, que el 2018 va créixer el 9% i el 2019 es va quedar en un increment de l’1%.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- L’empresonament de Cerdán Junts insta el PP a reunir-se amb Puigdemont si vol abordar una moció de censura a Sánchez
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- Investigació Detinguts dos homes a Las Palmas per les filtracions de dades sobre ministres