consolidació del sector financer

CaixaBank absorbeix Bankia en un procés d'integració accelerat

Els consells d'administració de les dues entitats donen llum verda al que serà el banc més gran d'Espanya

zentauroepp54977921 04 09 2020 caixabank y bankia  europa espa a economia  200918081216

zentauroepp54977921 04 09 2020 caixabank y bankia europa espa a economia 200918081216 / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Com s’esperava, els consells d’administració de CaixaBank i Bankia han aprovat aquest dijous la fusió dels dos bancs a través d’una operació de canvi d’accions que implica l’absorció de l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri per CaixaBank. Culmina així la integració més ràpida que s’ha produït en el sector financer espanyol. Des que el 24 d’agost passat els consells de les dues entitats facultessin els seus directius a iniciar les converses, no ha passat ni un mes fins que els administradors han donat la seva aprovació al procés, una vegada realitzada l’anàlisi comptable de l’operació, en què no s’han produït discrepàncies que posessin en perill l’acord, més enllà de l’estira-i-arronsa final pel preu definitiu. «No hi ha hagut diferències insalvables, però fins a l’últim moment s’ha estat negociant per una diferència no més gran», han comentat fonts financeres.

El preu de la transacció es donarà a conèixer demà en una roda de premsa conjunta de les dues entitats a València, on el nou banc tindrà la seu oficial –-com ja passa amb les dues entitats que s’integren–. Però no distarà gaire de les estimacions fetes per diferents societats de borsa en què s’apunta que l’equació de canvi pot ser 15 accions de Bankia per cada 10 de CaixaBank, el que suposa valorar la societat absorbida aproximadament a 1,5 euros per títol, aproximadament.  Aquest vindria a ser el resultat del pagament d’una prima d’emissió del 15% d’acord amb el valor de les accions de Bankia a primers de setembre. Aquest percentatge es correspon amb la prima pagada en l’última fusió europea entre Intesa SanPaolo i UBI Banca a Itàlia.

Valor de Bankia

Els analistes apunten que si aquest és el canvi, el valor de Bankia estaria per sota dels 5.000 milions d’euros (la capitalització borsària, després que l’acció hagi pujat el 39% des de l’anunci de les negociacions, era d’uns 4.200 milions). Es destaca, així mateix, que CaixaBank, amb una capitalització de 12.056 milions, haurà de portar a terme una ampliació de capital d’uns 3.658 milions per al canvi d’accions assenyalat, cosa que suposaria un 30% de la seva capitalització.

La proporció del valor també es mantindrà en el nou consell d’administració, que previsiblement tindrà 15 membres, 10 dels quals representaran CaixaBank i 5 Bankia, en lloc dels 27 actuals (14 a l’entitat que presideix Jordi Gual i 13 a la presidida per Goirigolzarri). Al capdavant del nou banc hi haurà el responsable actual de Bankia, mentre que el primer executiu serà Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank.

L’objectiu de la fusió és, sens dubte, millorar els marges de l’entitat resultant, que s’aconseguirà principalment per les sinergies generades. Els analistes consideren que poden aconseguir entre el 30% i el 40% de la base de costos de Bankia i les despeses de reestructuració poden arribar als 900 milions, cosa que podria implicar una reducció de fins al 20% d’oficines i plantilla, fins a uns 12.500 llocs de treball, dels 51.500 que reuneixen les dues entitats. Els experts, no obstant, consideren que l’operació generarà, d’altra banda, fons de comerços negatius que aniran al compte de resultats com a beneficis, el que evitarà que es deteriorin els recursos propis de l’entitat resultant, amb uns nivells de capital que es podran mantenir en la mitjana ponderada dels dos bancs.

En mans d’Economia

L’operació, de la qual ha de ser informat el Banc Central Europeu –-de fet ha seguit els detalls de les negociacions-– haurà de ser aprovada finalment pel Ministeri d’Economia, que a més, és part implicada, com a responsable administratiu i polític del primer accionistes de Bankia, que és el FROB, societat que controla les participacions públiques del sistema financer espanyol, i té el 61% del capital de Bankia. En el nou banc, aquesta participació es veurà diluïda fins al 15%, aproximadament. La Fundació Bancària la Caixa, que presideix Isidre Fainé i controla el 40% del banc d’origen català, serà el soci de referència amb un proporció superior al 30% del nou banc per poder practicar el règim de consolidació fiscal en la nova entitat. En resum, el resultat final serà que els accionistes de CaixaBank tindran, aproximadament, el 75% del nou banc i els de Bankia, el 25%.

Notícies relacionades

Amb aquesta situació accionarial, l’Estat es dona una mica de temps per recuperar part dels 24.000 milions d’euros que van ser invertits en el rescat de Bankia. A part del que ja s’ha ingressat per vendes anteriors de capital, no sembla possible que es recuperin tots els fons fets servir en el rescat de Bankia.

Això sí, serà un dels principals accionistes de l’entitat bancària espanyola més gran –el Santander i el BBVA tenen un volum total més gran, gràcies als actius internacionals, amb 627.000 milions en actius, una àmplia xarxa d’oficines de 6.279 sucursals i una àmplia presència en banca d’empresa, crèdit al consum i hipoteques, així com un avançat nivell de digitalització del negoci.