Negociació pels ertos

Treball vol mantenir el veto a l'acomiadament objectiu a causa del virus fins al 2021

El Ministeri de Treball proposarà la mesura aquesta setmana en el marc de la negociació per mantenir els ertos fins a final d'any

Dels 2,5 milions de treballadors inclosos en expedients temporals per la pandèmia, prop de 800.000 segueixen afectats

3b49182f-9b8c-413f-b0d2-4b236d1c6449-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern continua treballant per armar la nova proposta econòmica i laboral que permeti millorar la situació i minimitzar els efectes de la pandèmia de la Covid-19. A les propostes de regular el teletreball i negociar la pròrroga dels ertos se suma la idea de l’executiu de mantenir el veto a l’acomiadament objectiu per causes derivades del coronavirus almenys fins al desembre d’aquest any.

Segons figura a l’esborrany presentat pel Ministeri de Treball als agents socials immersos en la negociació de pròrroga dels ertos més enllà de finals d’aquest mes de setembre, la mesura d’impedir els acomiadaments per motius associats a la pandèmia (que es va recollir a l’article 2 del reial decret llei 9/2020 del 27 de març) podria seguir vigent fins  l’1 de gener del 2021.

En el text del decret s’apuntava que no es podrien entendre com a «justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament» causes relacionades amb la Covid-19. Això va significar un encariment de les indemnitzacions, ja que van passar a considerar-se acomiadaments improcedents o nuls. Amb això el barem passava dels 20 dies per any treballat als 33.

Ertos prorrogats

Al document presentat als agents socials també es recull una pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació fins al 31 de desembre i, en els de força major, cenyir-los a empreses d’una sèrie d’activitats econòmiques encara per determinar, així com a companyies d’altres sectors però que demostrin que depenen de les primeres.

En aquesta proposta es manté la idea que per considerar-se empresa «especialment afectada per la pandèmia» i continuar amb un erto de força major sense pertànyer als sectors que es fixin en el text definitiu s’haurà de demostrar que, durant el 2019, el 50 % del negoci ha vingut d’empreses sí incloses o documentar un altre tipus de circumstàncies que acreditin aquesta dependència.

Encara no s’han detallat els detalls com els esquemes de les bonificacions que tindran els ertos, però la intenció del Ministeri de Treball és oferir un model de protecció diferencial i «no sectorial», segons recull una nota difosa per l’agència Efe

Notícies relacionades

El que sí que es vol deixar clar en la proposta és que «el comptador a zero» arribarà a la seva fi. Amb això, a partir de l’1 d’octubre, les prestacions consumides per treballadors en erto sí que els restarien de futurs períodes d’atur, un aspecte que rebutgen tant la patronal com els sindicats. De la mateixa manera es planteja una prestació extraordinària per fi de campanya per a persones amb contracte fix discontinu afectades per un expedient temporal.

Actualment, es mantenen afectats per un erto prop de 800.000 treballadors del total de 2,5 milions que van estar inclosos en algun expedient durant els últims mesos per la pandèmia.