PROCESSOS DE CONSOLIDACIÓ

Madrid i València mostren els índexs més elevats de duplicitat de CaixaBank i Bankia

L'àmplia xarxa d'oficines i personal a Madrid i València de les dues entitats mostra excés de capacitat

Barclays va calcular que segons una anàlisi de codis postals es podrien tancar més de 1.400 oficines

zentauroepp52862925 caixabank200522114035

zentauroepp52862925 caixabank200522114035 / CAIXABANK

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els experts asseguren que quan dos bancs es fusionen tendeixen a eliminar la meitat de les oficines, si és que són veïnes. La possible fusió entre CaixaBank i Bankia, tan lloada per alguns en termes d’eficiència, ha sigut criticada de manera paral·lela pel temor d’una dolorosa reestructuració de personal i de sucursals bancàries. Sense haver-se conegut les càbales de cada un dels integrants en el procés de concentració, el cert és que són precisament aquests estalvis de costos fixos els que li donen sentit en l’objectiu de millorar-ne la rendibilitat. CaixaBank té un total de 4.139 oficines a Espanya amb una plantilla de 22.580 persones, segons dades de juny. Bankia té 2.267 oficines i 15.937 treballadors, segons dades remeses per l’entitat. Un cop d’ull al repartiment d’oficines de les entitats per la geografia espanyola permet veure amb claredat que el solapament més elevat de sucursals i personal es produirà a Madrid i al País Valencià. El 43% de les oficines del grup fusionat es concentra a Madrid, Barcelona, València, les Balears i Múrcia. A la capital d’Espanya, CaixaBank tenia a finals de juny un total de 424 oficines amb 2.522 treballadors, mentre que Bankia informa que gestionava 629 oficines amb 6.546 persones en plantilla. A València, el nombre d’oficines de les dues entitats està equilibrat amb els 346 establiments de CaixaBank i els 400 de Bankia (1.820 i 2.487 empleats, respectivament). A Andalusia, CaixaBank gestiona gairebé 850 oficines, mentre que Bankia en té 318. A les Balears, la xifra d’oficines i empleats és similar en el cas de les dues entitats; 152 oficines CaixaBank (amb 820 empleats), i 145 Bankia (784), cosa que indica moltes duplicitats. En el cas de Barcelona, CaixaBank té 623 oficines i 4.889 empleats per 113 oficines Bankia, amb 736 empleats. Qualsevol estimació de tancaments passarà pel sedàs de l’eficiència de cada oficina en relació amb la seva ubicació. 

Barclay’s ha calculat que el benefici abans d’impostos de l’entitat resultant podria augmentar un 18% en el 2022 gràcies a l’estalvi de costos i aquesta previsible reestructuració d’oficines. Segons les seves primeres anàlisis, el solapament de sucursals entre les dues entitats de mitjana arribaria al 23% (1.411 oficines), si s’atén el codi postal. Suposant que per cada oficina tancada es retalli la meitat de treballadors (escenari mitjà), els costos de reestructuració podrien ser lleugerament superiors als 1.000 milions d’euros amb un potencial d’estalvi anual de gairebé 500 milions d’euros. La densitat de plantilla és superior en el cas de Bankia, per la qual cosa es preveu un impacte d’ajustos de personal més destacat. El nou model d’oficina de CaixaBank fa que el personal estigui més orientat a tasques comercials i menys a l’atenció al públic. L’oficina tradicional de Bankia tendirà a ser la més suprimida en emplaçaments similars, segons la majoria d’experts. Segons Barclays, en processos d’adquisició anteriors, CaixaBank ha tancat el mateix nombre d’oficines que ha adquirit. En aquest cas no sembla que sigui possible. 

Luis Losantos, professor de Banca a EAE Business School, va opinar que la fusió «representa la integració de gairebé totes les antigues caixes d’estalvis del nostre mapa bancari, amb el que comporta tant en presència com en quota de mercat i sinergies. No s’han d’oblidar les futures conseqüències que tindran aquestes sinergies en el mercat laboral».

Els sindicats van ser els primers d’alertar dels efectes directes en l’ocupació. Segons UGT, «el procés de concentració d’entitats financeres no és nou en l’última dècada i s’ha vist acompanyat de la destrucció d’uns 100.000 llocs de treball i una reducció de les xarxes de sucursals de més del 40%. És per tant l’ocupació, amb la coincidència de sucursals i centres de treball, el factor de preocupació en una fusió entre dues de les cinc primeres entitats per volum d’actius al nostre país».

Maria Cabanyes, ‘senior vicepresident’ de Moody’s Investors Service, va assegurar que amb la fusió de CaixaBank i Bankia «el guany en eficiència pot trigar un temps en materialitzar-se, i suposarà costos de reestructuració significants», que influiran en la futura rendibilitat. 

Notícies relacionades

Segons el servei d’estudis de Barclay’s, en un escenari mitjà, en què el 50% dels empleats de cada sucursal tancada abandonin l’entitat, els costos de reestructuració ascendirien a 1.100 milions, mentre que si aquest percentatge ascendeix al 75%, els costos pujarien en 550 milions i les sinergies de costos ascendirien a 722 milions.

Segons el Ministeri d’Economia, «el Govern té una prioritat en relació amb Bankia: protegir l’interès general dels ciutadans espanyols, maximitzar el valor de la participació pública i reforçar l’estabilitat financera del país».