Calviño evita aclarir si es congelarà el sou dels funcionaris

La vicepresidenta remarca que els empleats públics han recuperat poder adquisitiu i que la inflació serà zero

El sindicat CSIF rebutja la congelació i xifra fins al 18% la pèrdua de poder adquisitiu des del 2010

zentauroepp54097859 ministro justiicia200713093250

zentauroepp54097859 ministro justiicia200713093250 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta tercera del Govern central, Nadia Calviño, ha dit aquest dijous que els funcionaris han guanyat poder adquisitiu en els últims anys i, a més, es preveu que hi hagi «inflació zero», i que les dues consideracions s’hauran de tenir en compte en una hipotètica congelació dels seus sous el 2021.

«Estem muntant l’arquitectura dels Pressupostos Generals de l’Estat, les decisions es prendran tenint en compte una multiplicitat de factors», ha respost Calviño en una entrevista a la Cope, sense arribar a aclarir si el Govern preveu congelar el sou dels empleats públics o aplicar una pujada testimonial, segons l’anticipat per ‘El País’.

Els baixos nivells d’inflació, segons la vicepresidenta, han permès «guanys de poder adquisitiu» d’empleats públics i dels pensionistes, una cosa important i positiva» perquè s’han recuperat les pèrdues de la crisi i són col·lectius i rendes rellevants perquè l’economia i el consum es recuperin «al més aviat possible».

El 2020 s’ha aplicat una pujada dels sous públics del 2% i una alça de les pensions del 0,9% davant una inflació que en aquests moments és del -0,15% en mitjana anual (l’última dada, d’agost és del -0,5%).

Des dels sindicats, no obstant, s’ha mostrat el més absolut rebuig de les possibles pretensions del Govern.

«CSIF rebutja la congelació salarial i reclama un acord de millora de condicions laborals dels empleats públics. No acceptarem retallades: arrosseguem una pèrdua del poder adquisitiu d’entre el 12,9 i el 17,9 per cent des del 2010», va afirmar el sindicat en una nota aquest dijous.

Notícies relacionades

El sindicat recorda en el seu comunicat l’esforç emprès per tots els empleats públics durant la pandèmia, amb especial menció a la sanitat, l’ensenyament o la gestió de les prestacions socials. «No mereixen una mesura unilateral d’aquest tipus, ni que se’ls tracti amb globus sonda», afirma CSIF.

Aquesta central sindical, la més representantiva en les administracions públiques, ha reclamat al Govern, a través del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública de Carolina Darias, «iniciar ja una negociació, en el marc dels pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, per abordar les retribucions i l’oferta d’ocupació públic, davant les necessitats apressants de reforçar les plantilles de les administracions en tots els àmbits»