CANVIS EN EL SECTOR FINANCER

Així t'afectarà la fusió de CaixaBank i Bankia

Facua alerta de l'efecte negatiu de la fusió Bankia-Caixabank en els clients

La previsible reducció en el nombre d'oficines resta qualitat de servei però els accionistes es veuen beneficiats

zentauroepp54769152 sant cugat del vall s  04 09 2020 oficina de bankia a av  ri200905191639

zentauroepp54769152 sant cugat del vall s 04 09 2020 oficina de bankia a av ri200905191639 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La compra-fusió de Bankia per part de CaixaBank ha despertat ja les primeres veus d’alarma sobre els efectes d’una operació financera d’aquesta envergadura. L’associació de consumidors Facua ha alertat dels efectes nocius que té per als consumidors una concentració bancària materialitzada en la possible unió entre Bankia i CaixaBank, que podria redundar en el tancament d’oficines, més comissions i una pitjor atenció als usuaris. Un clar resum dels punts negres de l’operació, que també enforteix el grup resultant de cara al futur i beneficia milers de petits accionistes que veuen com el preu de les accions s’ha disparat.

El portaveu de Facua Rubén Sánchez ha qualificat de «presa de pèl» tot el que ha ocorregut amb Bankia a l’entendre que amb aquesta eventual operació es desconeix quin serà el futur de la injecció de diners públics que va requerir l’entitat i que «de moment no hem recuperat en el seu percentatge més gran».

En aquest sentit, ha remarcat que 8 anys després no s’han recuperat la immensa majoria dels més de 20.000 milions d’euros que es van injectar a Bankia i ha afegit que aquesta possible fusió suposa «dir adeu» a una banca pública, una mesura que defensa l’organització de consumidors.

Tancament d’oficines i més comissions

Sánchez ha assegurat que Bankia podia haver encarnat aquesta banca pública si el Govern hagués volgut, cosa que hagués servit per donar exemple en el sector amb mesures que no fossin lesives per als consumidors. Després de l’operació –que si tirés endavant crearà el banc més gran d’Espanya– Facua creu que es presenten moltes incerteses per als consumidors i preveu un tancament d’oficines més notori del que ja s’està veient en el sector, cosa que perjudicaria l’ocupació i la qualitat d’atenció als consumidors.

«La concentració bancària acaba perjudicant els consumidors per la pèrdua de poder de negociació davant aquest sector i pot acabar traduint-se en un augment de les comissions que paguen els consumidors i que s’està vivint en els últims anys amb les diferents entitats», ha afegit.

D’altra banda, el professor de l’IEB, Juan Abellán, considera que l’operació «té sentit per a les dues parts». En declaracions a Efe, assegura que a Bankia, l’Estat tenia «una posició incòmoda davant el BCE», que li estava exigint reduir aquest 61% que tenia l’entitat. «Ara quedaria amb un 14-15% en la nova entitat, i això sí que li permetria poder retardar la venda i desfer-se d’aquesta participació».

juan abellan ieb valora la operacion de fusion de caixabank y bankia / periodico

Inversors

Notícies relacionades

Pels experts d’Investing.com, la crisi del coronavirus ha afectat notablement l’activitat i el balanç de les entitats financeres i «ha obert la veda d’una possible era de fusions bancàries». Aquesta situació beneficia els inversors o els posseïdors d’accions, molts petits accionistes que tenen els seus estalvis en renda variable. 

Les crítiques d’Asufin per les hipoteques

L’associació en defensa dels consumidors Asufin ha assegurat aquest divendres que la fusió entre Bankia i CaixaBank suposa un important moviment de concentració bancària que és preocupant i que limita la competència. Segons el parer d’Asufin, aquest tipus d’operacions generen entitats massa grans per caure, cosa que es coneix com a ‘too big to fail’, i representen, a més, un risc per al consumidor. Així mateix, l’associació ha remarcat que les dues entitats reuneixen una alta litigiositat per la comercialització de les seves hipoteques i altres productes financers amb clàusules que han sigut declarades nul·les als tribunals. Referent a això, s’ha referit a la multidivisa de CaixaBank després de l’absorció de bona part del conjunt de caixes d’estalvi o a les clàusules terra en el cas de Bankia. A més, ha assenyalat que es tracta de les entitats que, en conjunt, més nombre d’hipoteques referenciades a l’índex IRPH van comercialitzar, mantenen vives i són objecte en aquests moments de batalla judicial. Sobre això, ha recordat que des de l’organització s’han presentat demandes col·lectives contra Bankia i CaixaBank per l’IRPH i es troben en diferents moments processals.