mineria

Brussel·les llança un pla per garantir el proveïment de 'terres rares'

La Comissió Europea pretén abaixar la dependència de la Xina de minerals com el liti o el cobalt

El pla inclou diversificar els països i augmentar la producció pròpia per garantir la transició ecològica i digital

zentauroepp50897745 european union commissioner designate for industrial  intern191114202950

zentauroepp50897745 european union commissioner designate for industrial intern191114202950 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El continent europeu importa de països tercers entre el 75% i el 100% de la majoria dels metalls i matèries primes fonamentals que necessita. La Xina aporta, per exemple, el 98% dels elements poc comuns a la terra, utilitzats en els imants destinats a productes com ara els generadors eòlics. Turquia, el 98% del borat; Xile, el 78% del liti; Sud-àfrica, el 71% del platí; i Guinea, el 64% de la bauxita. Una dependència que podria augmentar molt més en els pròxims anys a causa de les necessitats previstes en la transició verda i digital i que ha portat la Comissió Europea a promoure noves mesures per reduir la dependència que la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest.

«Certes matèries primeres són essencials perquè Europa lideri la transició econòmica i digital. No ens podem permetre dependre completament de països tercers i fins i tot d’un sol país», esgrimeix el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que ha defensat aquest dijous la diversificació del subministrament de tercers països i el desenvolupament de capacitats pròpies tant en termes d’extracció com de tractament, reciclat i refinat.

Notícies relacionades

Segons les estimacions que maneja l’Executiu comunitari, només per a les bateries de cotxes elèctrics i l’emmagatzemament d’energia, la Unió Europea (UE) «necessitarà fins a 18 vegades més liti el 2030 i fins a 60 vegades més el 2050 i 15 vegades més de cobalt», alerta el vicepresident, Maros Sefcovic. La solució que plantegen en el pla d’acció aposta per cadenes de valor més resilients, enfortir el proveïment interior, diversificar l’exterior i reduir la dependència de matèries primeres crítiques.

Per a això, proposa crear una aliança europea de matèries primeres com l’aliança sobre bateries, identificar projectes de mineria i transformació que puguin estar operatius per al 2025 a tot tardar i que prestin atenció especial a les conques mineres i altres regions en transició, cartografiar el potencial de matèries primes fonamentals secundàries procedents de residus i desenvolupar associacions estratègiques a escala internacional. «La Xina, els Estats Units, el Japó i d’altres ja estan treballant ràpid per assegurar futurs subministraments, diversificar les seves fonts de subministrament a través d’associacions amb països rics en recursos i desenvolupar les seves cadenes de valor internes». La UE hauria d’actuar urgentment», justifica la Comissió en el seu pla d’acció. A Espanya, s’estan identificant importants jaciments de liti coltan en zones d’Extremadura i Galícia.