TELEFONIA

Telefónica anuncia l''encesa' del 5G a Espanya i anuncia cobertura del 75% de la població aquest any

El sistema utilitzarà de manera transitòria les infraestructures de tecnologies anteriors

zentauroepp47121516 pallete190225102200

zentauroepp47121516 pallete190225102200 / SERGIO PEREZ

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest dimarts la companyia Telefónica ha anunciat que la seva xarxa 5G està disponible a partir d’avui mateix a totes la comunitats autònomes amb una oferta combinada tècnicament amb la xarxa de fibra òptica. El llançament comercial haurà d’esperar fins que l’oferta de telèfons es completi i que la mateixa companyia defineixi l’estratègia de comercialització dels nous serveis. Aquest llançament comercial estarà en marxa a l’hivern. El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha assegurat mitjançant un comunicat que «amb el 5G arriben enormes beneficis per a Espanya. Aquesta és una oportunitat d’or perquè el nostre país lideri la quarta revolució industrial». D’aquesta manera tan altisonant, Telefónica posa fi a un retard de diversos mesos en la posada en marxa de la nova generació de telefonia mòbil, que promet millores de velocitat de transmissió i del servei molt superiors. Segons Telefónica, la xarxa posada en marxa «permetrà que el 75% de la població espanyola pugui accedir a aquesta nova tecnologia abans que acabi l’any». Després de més de dos anys d’adaptació de la xarxa actual, Telefónica considera que ja està en condicions d’oferir una xarxa perquè les altres operadores i fabricants de terminals puguin redefinir les seves estratègies. 

Va ser fa més d’un any quan Pallete va anunciar l’impuls decidit i la recta final per a la tecnologia 5G a Espanya, però entre la pandèmia i la indefinició dels proveïdors i els estàndards, a més de la quantia de les inversions, l’extensió de la xarxa es va produir d’una manera més lenta del previst. L’aposta de Telefónica, que arriba per darrere de la comercialització del servei per Vodafone (tot i que molt limitat territorialment), es basa en la utilització intensiva de la interconnexió amb la xarxa de fibra òptica. Els experts anuncien utilitats específiques per a molts sectors clau, com el transport, el turisme, l’energia, l’automoció o la salut. «Arriben enormes beneficis per a Espanya. El 5G no és només una nova generació de telefonia mòbil, és una revolució per les seves aplicacions pràctiques per a tots els sectors i perquè permet ampliar la cobertura d’ultrabanda ampla a les zones rurals i a l’Espanya buidada», ha afirmat Álvarez-Pallete. Les aplicacions empresarials poden ser les més beneficiades per la tecnologia 5G.

Aquesta nova generació de telefonia mòbil permet la connectivitat ultraràpida i amb unes capacitats diferencials en termes d’amplada de banda, tant de pujada com de baixada, molt baixa latència i capacitat per connectar milions de dispositius. La tecnologia 5G obre especials possibilitats a la interconnexió mòbil i autònoma dels dispositius entre si.

Per a l’usuari final, el 5G ja incorporat en alguns terminals mòbils permet la descàrrega d’una pel·lícula en segons, disfrutar de retransmissions esportives en directe (amb angles de visionament personalitzats com a opció), o jugar a jocs en línia sense lapses o interrupcions. Per a les empreses s’obren noves capacitats de gestió, com la localització de vehicles de repartiment, etc. 

Tecnologia

Notícies relacionades

En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G gràcies a una tecnologia que combina el desplegament 5G NSA (‘non stand alone’) i DSS (‘dynamic spectrum sharing’) per desplegar immediatament després la xarxa 5G SA (‘stand alone’). Aquest procés tecnològic intermedi fa que segons alguns experts encara no s’arribin als nivells de velocitat i eficiència complets. Aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals i, a mitjà i llarg termini, s’anirà complementant amb noves estacions base específiques per a 5G. No obstant, Telefónica encara no ha donat a conèixer quina estratègia comercial continuarà amb 5G, tot i que tot fa témer que dependrà de tarifes especials i que «la demanda empresarial és crítica».

En l’actualitat s’estan utilitzant les bandes de 3,5 Ghz, única banda 5G ja llicenciada als operadors i les bandes mitjanes (1800-2100 MHz), on actualment està el 4G, aprofitant la possibilitat d’utilitzar equip NR (New Radio) que pot funcionar en les dues tecnologies, 4G i 5G alhora. Els nous desplegaments aniran compassats d’una gradual aturada de les antigues xarxes de segona i tercera generació. El 100% de la xarxa de coure haurà sigut substituïda per fibra abans del 2025, quan també finalitzarà l’aturada de la xarxa 3G. Això permetrà una gestió més eficient de les inversions, ja que no serà necessari incrementar-les per abordar els nous desplegaments.