EFECTES DE LA BANCÀRIA

De Guindos alerta de la caiguda de la rendibilitat dels bancs i advoca per les fusions

El vicepresident del Banc Central Europeu preveu que la rendibilitat baixi a menys del 2% aquest any i per sota del 3% el que ve

La borsa reflecteix amb una caiguda del 30% anual la disparitat entre els resultats bancaris i els requeriments dels accionistes de més del 10%

zentauroepp54148902 guindos200717115857

zentauroepp54148902 guindos200717115857 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest dimarts el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, va alertar de l’alarmant caiguda de rendibilitat dels bancs europeus com a conseqüència de la pandèmia i que amenaça amb desplomar aquesta rendibilitat des del 6% el 2019 a menys del 2% aquest any i menys del 3% el 2021. Com a conseqüència d’aquesta caiguda d’eficiència en la gestió bancària, el preu de les accions de les entitats s’ha retallat entorn del 30%, com a conseqüència que els accionistes exigeixen una rendibilitat d’almenys el 10% o 12%, va explicar De Guindos. L’efecte d’aquesta situació és una necessitat del que De Guindos va descriure com a necessitats urgents de reducció de costos i processos de consolidació o fusions al sector.

Durant la seva intervenció en un seminari a la Universitat Menéndez Pelayo organitzat per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (Apie), De Guindos ha opinat que la situació de capital i solvència de la banca és molt millor que en la crisi de fa 12 anys, però que segueixen la incerteses. «Abans de la crisi de la Covid-19 era molt important ajustar costos i eliminar excés de capacitat, però amb la pandèmia aquestes actuacions s’han fet molt més imprescindibles», ha dit el banquer, per a qui la consolidació del sector pot ser un instrument molt útil. «Creiem que aquest procés s’hauria de fer de manera relativament ràpida i urgent», ha afirmat, en uns moments que ha descrit com a «delicats» des d’un punt de vista de valoració d’actius al sector com a conseqüència d’aquesta baixa rendibilitat bancària. 

De Guindos ha advertit que el procés de recuperació econòmica després de la pandèmia serà «incert, desigual i incomplet» en el sentit que s’està plasmant de manera dispar per territoris i sectors d’activitat i en un entorn de baixa inflació. Un element que mostren els indicadors, segons De Guindos, és que l’ocupació millora d’una manera més lenta que l’economia i que la cura d’aquest factor ha de ser prioritària per a les polítiques econòmiques de qualsevol país europeu. 

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, la recuperació ràpida de l’economia és «natural», però va reconèixer que les alces trimestrals del PIB poden donar un senyal una mica enganyós de recuperació més ràpida de la real i que és necessari fixar-se més en les variacions del PIB en termes absoluts que en percentatges després de les caigudes després de profundes d’aquest any. 

Sobre la política econòmica dels països, el responsable del BCE no va voler donar consells però va apuntar que «qualsevol política fiscal haurà de ser una ajuda per resoldre els problemes que causarà en el futur un increment de la ràtio entre deute públic i PIB i la sostenibilitat dels comptes públics a mitjà termini». Va alertar De Guindos que passar per la pandèmia d’una ràtio del 95% de deute públic sobre PIB a més del 120% requerirà mesures fiscals en el futur.