Càlculs del Govern

Barcelona perdrà 79 milions si no presta el seu superàvit a Hisenda

Madrid perdria 374 milions d'euros en diners a fons perdut si no s'acull al decret del Govern

La majoria del Congrés dels Diputats podria acabar rebutjant la norma municipal de l'Executiu

Barcelona perdrà 79 milions si no presta el seu superàvit a Hisenda
1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Rosa María Sánchez

La decisió de l’Ajuntament de Barcelona de no prestar a Hisenda part dels seus estalvis acumulats en els últims anys (226 milions) pot fer perdre al consistori un mínim de 79 milions a fons perdut, procedents del fons de 5.000 milions per a corporacions locals.

Segons estimacions del Ministeri d’Hisenda, a què va tenir accés EL PERIÓDICO, Barcelona seria l’ajuntament que deixaria de percebre una quantitat més gran en aquestes transferències de l’Estat (diners a fons perdut) només per darrere de Madrid. En el cas de Madrid, una negativa a deixar part dels seus romanents (1.069 milions en total) a l’Estat, li tancaria la porta a 374 milions en transferències (del fons total de 5.000 milions)

En el cas de l’Ajuntament de Tarragona, la pèrdua d’ingressos s’acosta a 3,8 milions i en el de Girona, el consistori deixaria de percebre uns 1,9 milions si no s’acull a prestar part dels seus romanents a Hisenda mitjançant un crèdit a 10 anys.

Reial decret llei en l’aire

El Govern de Pedro Sánchez va aprovar un reial decret (pendent de validació al Congrés dels Diputats) pel qual s’ofereix als ajuntaments la possibilitat de prestar a l’Estat mitjançant un crèdit a 10 anys part dels romanents acumulats en els últims anys per aquells que han anat tancant els seus comptes anuals amb superàvit. Aquesta proposta és voluntària, però per als ajuntaments que s’hi acullin, l’Estat posarà a disposició un fons de transferències de 5.000 milions d’euros en dos anys (2.000 aquest any i 3.000 el pròxim). D’aquests 5.000 milions, a Barcelona li correspondrien en aquests dos anys 79 milions a fons perdut (el 35% del seu romanent total, de 226 milions).

Notícies relacionades

El decret llei, la convalidació del qual al Congrés dels Diputats és molt incerta (pel rebuig que ha despertat en la major part dels grups de l’oposició), neix d’un acord entre l’Executiu i la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), a la qual li va anar d’un pèl aprovar-lo, amb l’únic vot favorable dels representants del PSOE, l’abstenció d’IU-Podem i el vot contrari de la resta de partits. 

Aquest decret llei també inclou la creació d’un fons de 275 milions (ampliable a 400 milions) per compensar la caiguda d’ingressos dels serveis de transport de titularitat estatal. En cas que el decret fos convalidat pel Congrés, a Barcelona li correspondrien 70,3 milions d’euros, segons càlculs d’Hisenda. A Madrid, li correspondrien 42 milions d’aquest fons compensatori del transport.