Ocupació

El treball 'en B' entre migrants amenaça de repuntar davant la crisi de la Covid

CCOO insta el Govern a flexibilitzar la renovació dels permisos de treball per evitar un increment de la irregularitat

zentauroepp17896818 barcelona 02 01 2012 economia empleada del hogar o  trabajad180620102446

zentauroepp17896818 barcelona 02 01 2012 economia empleada del hogar o trabajad180620102446

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els acomiadaments i la pèrdua de llocs de treball sense precedents desencadenats en els primers mesos de la pandèmia amenacen de provocar un repunt de la irregularitat entre els persones d’origen migrant. Perquè l’afectació econòmica del virus ha sigut especialment intensa entre els col·lectius més vulnerables i un d’aquests han sigut els treballadors d’origen estranger, que depenen de mantenir una ocupació estable per poder renovar els seus permisos de treball i residència. Així ho ha alertat CCOO en una roda de premsa aquest dijous, en què ha instat el Govern a flexibilitzar la renovació d’aquests permisos per evitar un repunt sobtat de la irregularitat administrativa.

«La Covid ha implicat un increment de la precarietat i indefensió dels treballadors estrangers», ha declarat el director del Centre d’Informació de Treballadors Estrangers (CITI), Carles Bertran. L’evolució de l’ocupació entre els treballadors d’origen migrant així ho acredita. El mes de juliol (últimes dades disponibles) l’afiliació entre el conjunt de treballadors en alta a Espanya era el 4,6% inferior a la de juliol del 2019. No obstant, entre el col·lectiu concret de treballadors nascuts fora d’Espanya la caiguda va ser del 5,6%; un punt superior.

La pèrdua de l’ocupació per a una persona nascuda a Espanya es tradueix en una pèrdua d’ingressos, però entre els originaris d’altres països també es pot traduir en la pèrdua del seu permís de treball. Perquè al cap dels sis primers mesos (o als dos anys després de la primera renovació), un treballador d’origen estranger ha d’acreditar una cotització mínima i un contracte en vigor per renovar els seus permisos. «Si no es flexibilitzen els criteris d’accés a la regularitat, ens podem trobar que moltes persones tinguin dificultats per renovar les seves autoritzacions», apunta Bertran.

Tardor complicada

Malgrat les pròrrogues habilitades durant l’estat d’alarma pel Govern, els primers afectats per aquesta pèrdua d’ocupació generalitzada poden ser els treballadors amb permisos que vencin després de l’estat d’alarma. Concretament a partir de finals de setembre, apunta Bertran. Perquè els mesos d’estiu i la campanya turística són l’oportunitat que tradicionalment tenen molts treballadors migrants per aconseguir una cotització mínima per renovar els seus permisos i aquest any no han pogut treballar amb la mateixa intensitat en molts casos.

Notícies relacionades

Les dades de l’informe presentat aquest dijous pel CITI encara no reflecteixen aquesta tendència, tot i que sí les dificultats de gran part del col·lectiu per trobar llocs de treball estables que els permetin regularitzar la seva situació. El 68,5% dels gairebé 6.000 usuaris atesos pel CITI entre gener i juny no tenien permís de treball. Un volum que des de l’organisme lligat a CCOO temen que es dispari en els pròxims mesos en el conjunt de la població d’origen migrant.

Subsidis que no arriben

El director del CITI ha reiterat les crítiques al Ministeri de Treball per la tardança a abonar els subsidis especialment habilitats per a treballadores de la llar que hagin perdut dràsticament els seus ingressos durant l’estat d’alarma. La mesura es va aprovar el 31 de març i la majoria de les sol·licitants encara no l’han cobrat. Segons les últimes dades facilitades per Treball, s’han abonat 9.400 dels 32.000 ajuts sol·licitats. El sindicat Sindillar es va reunir dimarts passat amb el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, per exigir-los que accelerin els pagaments. Amb el compromís, segons van manifestar després de la reunió en un comunicat, que el SEPE acceleraria les gestions per desembussar la situació.