INDICADORS

Calviño assegura que la recuperació econòmica ja «està en marxa»

La vicepresidenta s'obre a prorrogar els ertos per a alguns sectors, com els del turisme i l'hostaleria

La titular d'Economia planteja vincular expedients de regulació d'ocupació i formació, com a Alemanya

zentauroepp54097859 ministro justiicia200713093250

zentauroepp54097859 ministro justiicia200713093250 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous que els indicadors macroeconòmics diaris i més recents apunten que la «reactivació està en marxa», tot i que la recuperació sigui «irregular» i no afecti tots els sectors econòmics ni tots els territoris per igual. La titular d’Economia ha avançat que les dades d’ocupació d’agost «han anat bastant bé», fet que confirma que «també s’està recuperant el mercat laboral, segons ha afirmat en una entrevista a Antena 3.

«Hem tingut una evolució molt negativa durant el segon trimestre, però quan mirem els indicadors diaris i més recents veiem que la reactivació està en marxa. Des que va acabar el període d’hibernació, l’economia espanyola s’ha anat recuperant, és una recuperació irregular per sectors, però aquesta forma de V asimètrica és el que s’està produint», ha afirmat la vicepresidenta.

APP per al control dels contagis

Calviño ha constatat que «el sector turístic i alguna part de l’hostaleria i la restauració són els que tindran més dificultats en la segona part de l’any» i davant això ha abundat en la necessitat de «controlar l’evolució de l’epidèmia per poder continuar al camí positiu previst».

Per a això, va confiar que a mitjans de setembre l’aplicació de rastreig de contagis de coronavirus, Radar COVID, que ha impulsat el Ministeri d’Economia pugui estar en marxa a tot el territori nacional. De moment, l’app ja ha sigut descarregada als seus mòbils per 2,6 milions de ciutadans i hi ha vuit autonomies que ja s’han «enganxat» a l’aplicació (Andalusia, Cantàbria, Aragó, Canàries, Extremadura, Castella i Lleó, Balears i Múrcia). Segons Calviño aquesta app aporta a les autoritats sanitàries una capacitat més elevada de rastreig dels contagis i per això va animar tots els ciutadans a descarregar-la als seus dispositius, tot i que les seves comunitats autònomes encara no s’hi hagin sumat.

Pròrroga dels ertos

La vicepresidenta va confirmar la intenció del Govern de buscar una fórmula per prorrogar els ertos (expedients de regulació d’ocupació temporal amb recolzament públic) més enllà del 30 de setembre. Segons Calviño, el mecanisme s’ha mostrat útil tant en la primera fase de la crisi, com un mecanisme «de resistència», com en un segon moment, per incentivar la reobertura de les empresa i a reincorporació dels treballadors a l’activitat. «El 75% dels treballadors que estaven en erto ja s’han reincorporat», va apuntar. 

Notícies relacionades

«El que hem de pensar és si a partir de setembre cal continuar amb els ertos, potser en alguns sectors, en alguns àmbits que es vegin particularment més afectats» va avançar; «ho veurem amb els agents socials», va afegir.

Més enllà d’això, la ministra va remarcar la conveniència d’«anar transformant els ertos en un instrument amb unes característiques més semblants a les d’Alemanya, que fomenti invertir en la formació dels treballadors perquè siguin una oportunitat de requalificació del treballador i no només un mecanisme d’hibernació de l’economia».