Ocupació

Els treballadors afectats per ertos baixen per primera vegada del milió

Tres de cada quatre empleats suspesos ja s'han reincorporat als seus llocs de treball

restauranteok

restauranteok

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'economia espanyola continua el seu procés de recuperació després dels primers efectes del virus i cinc mesos després de declarar-se l'estat d'alarma els  treballadors afectats per un erto baixen per primera vegada del milió. Més de 3,4 milions de llocs de treball van arribar a estar en suspensió en els moments més restrictius del confinament. Des d'aquell abril la calor de l'estiu, l'època més prolífica tradicionalment per a les contractacions, i una exigua temporada turística han acompanyat aquest procés de reactivació, en què tres de cada quatre ja s'han reincorporat als seus llocs. Un total de 959.000 treballadors continuen en erto la segona setmana d'agost, tal com ha fet públic aquest dimarts el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, a través del seu compte de Twitter.

El ritme de sortida dels treballadors afectats per un erto s'ha mantingut en la primera setmana d'agost respecte al volum que va registrar al juliol, malgrat que tradicionalment l'agost és un mes de menor creació d'ocupació. Prop de 32.000 empleats de mitjana van abandonar el seu expedient de suspensió per reincorporar-se a l'activitat la primera setmana d'agost.

El sector de la restauració i vinculat al servei de begudes és el que continua més afectat pels tancaments, de moment, temporals. El mes de juliol va tancar amb un total de 205.358 treballadors suspesos d'ocupació i sou per un d'aquests expedients; seguit pel sector dels allotjaments, amb 142.982 empleats suspesos. La pobra temporada turística, amb un juliol en què Espanya va registrar un descens del 97% de visitants estrangers, explica part d'aquests alts índexs de suspensió. 

Notícies relacionades

Una de les principals incògnites que planen sobre l'estadística dels ertos és quants dels treballadors que actualment estan afectats en sortiran per acabar a l'atur. El percentatge de sortides a la inactivitat, no de tornada a l'ocupació, se situava a principis d'agost en el 5%; segons dades ofertes pel ministeri d'Escrivá. És a dir, pràcticament un de cada 20 treballadors afectats per un erto l'abandonava per acabar a l'atur.  

Aquest percentatge podria escalar una vegada comencin a sortir el milió de treballadors que continuen actualment en erto i que, per sectors i a causa de l'acumulació d'un major temps en la inactivitat, poden trobar més dificultats per reenganxar-se a l'activitat. La hipotètica quarta pròrroga dels ertos de la Covid, que actualment negocien Govern, patronal i sindicats amb vista al 30 de setembre, condicionarà la reactivació de part d'aquestes empreses.

Temes:

Ocupació ERTO