efectes de la crisi sanitària
Espanya està a la cua de la recuperació entre els països de l'OCDE
L'organització constata que l'economia espanyola és una de les més castigades per la pandèmia

goticok
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) percep una inflexió a la baixa de l’activitat econòmica a Espanya que va a contracorrent de la tendència general dels seus països membres, en els quals es reforcen els signes de recuperació que ja s’estaven notant des de feia dos mesos. La variació el mes de juliol per a Espanya de l’indicador compost avançat, que assenyala per endavant inflexions del cicle econòmic, va ser el pitjor de tots els membres de l’OCDE, amb una caiguda de 0,63 punts.
Espanya es va quedar així en 93,72 punts, clarament per sota del nivell 100 que marca la mitjana de llarg termini i també dels 98,88 punts que tenia el mes de gener, abans que es comencessin a sentir els efectes de la crisi del coronavirus. Sobretot, aquest moviment contrasta amb la pujada de la gran majoria dels seus socis al juliol, amb una alça de 0,98 punts per al conjunt de l’OCDE a 97,98 punts, i de 0,64 a la zona euro fins a 97,29 punts.
Males previsions
En el seu informe semestral de perspectives publicat el 10 de juny, l’OCDE avançava que l’economia espanyola seria una de les més castigades per la crisi de la Covid-19, amb una caiguda del producte interior brut (PIB) aquest any de l’11,1% en un dels seus dos escenaris, i que podria arribar al 14,4% en cas d’una segona onada de l’epidèmia.
Els indicadors compostos avançats no serveixen per quantificar el grau de recuperació de l’activitat o de retrocés, sinó la força de les inflexions en el cicle econòmic, tant a l’alça com a la baixa.
El mes de juliol, van pujar de forma significativa als Estats Units (1,54 punts, fins a 97,47 punts), el Regne Unit (1,52 fins a 98,97), però també a Alemanya (0,97 fins a 98,85) o a França (0,88 fins a 97,94). Entre els pocs que van veure les seves xifres caure hi va haver Mèxic (0,11 punts a 98,13), Austràlia (0,09 a 98,44), Eslovàquia (0,24 a 92,77) o Eslovènia (0,25 a 93,08).
Quant a les principals economies emergents (que no formen part de l’OCDE), l’evolució ascendent també va dominar, amb creixements per al Brasil (+0,69 punts fins a 99,98 punts), la Xina (0,36 a 97,94 punts) i sobretot l’Índia (1,54 a 95,71) i Indonèsia (2,63 a 94,12).
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escàndol a la Casa Blanca Trump anuncia una demanda contra ‘The Wall Street Journal’
- La guerra del Pròxim Orient Netanyahu truca al Papa arran de l’atac a l’única església catòlica de Gaza
- Iniciativa. Proposta des de l’alcaldia Collboni demana a 31 alcaldes suport a la llengua
- Cas Koldo L’UCO demana a Interior que l’informi de les visites a Cerdán a la presó
- Esmorzar de ‘Faro de Vigo’ i EL PERIÓDICO Illa: "No volem privilegis, amb la nostra proposta tots guanyen"