mercat laboral

L'atur baixa al juliol però s'alenteix l'ocupació als EUA

Els 1,8 milions de llocs de treball creats al juliol són lluny dels 4,8 milions del mes anterior

trump-perfil

trump-perfil

1
Es llegeix en minuts

La taxa d’atur als Estats Units va continuar disminuint al juliol, malgrat que es van crear menys llocs de treball que al juny a causa del ressorgiment de casos de Covid-19, que ha obligat a tancar botigues i restaurants en molts estats.

L’economia nord-americana va crear 1,8 milions de llocs de treball al juliol, molt per sota dels 4,8 milions de llocs de treball afegits al juny, va dir divendres el Departament de Treball. 

De fet, la represa de l’activitat es va alentir per la propagació del virus en gran part del país. Molts estats com Califòrnia, Texas i Florida han hagut de tancar les portes de comerços que havien reobert unes setmanes abans. 

La taxa d’atur, mentrestant, continua baixant: va passar de l’11,1% el juny al 10,2% al juliol. Ara s’ubica lluny del 14,7% d’abril, però encara està molt per sobre del 3,5% de febrer, el nivell més baix en 50 anys. 

No obstant, el Departament de Treball va afirmar que alguns treballadors continuen estant mal classificats a l’enquesta i que la taxa d’atur hauria sigut un punt més alt del reportat. 

Aquesta taxa «probablement no disminuirà gaire» abans de les eleccions presidencials del 3 de novembre «i l’atur es mantindrà a prop del 10%», va anticipar Ian Shepherdson, economista en cap de Pantheon Macroeconomics.

Notícies relacionades

La taxa d’atur de juliol per als treballadors negres, del 14,6%, continua sent molt més alta que la taxa nacional i molt superior a la dels treballadors blancs, del 9,2%. Entre els hispans, la taxa d’atur és del 12,9%, més baixa respecte al 14,5% de juny però també per sobre de la taxa nacional.

El president Donald Trump, que aspira a la reelecció, va celebrar la notícia. «¡Grans xifres d’ocupació!», va tuitejar.