mesures anticrisi

Espanya demana a Europa fins a 20.000 milions per finançar els ertos

El mecanisme és el SURE, un programa europeu per mitigar els riscos de l'atur

sure / periodico

1
Es llegeix en minuts

Espanya ha sol·licitat a la Comissió Europea l’accés al programa europeu de mitigació dels riscos d’atur, el conegut com SURE, per més de 20.000 milions d’euros per finançar programes com els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto).

Segons ha informat aquest dilluns la vicepresidència d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, Espanya ha sol·licitat un finançament de més de 20.000 milions d’euros a aquest instrument, tot i que l’import final dependrà de les quantitats sol·licitades per la resta de països, entre altres qüestions.

El programa SURE de recolzament a l’atur, un dels tres mecanismes europeus que es van posar en marxa per pal·liar els efectes de la Covid-19, mobilitzarà fins a 100.000 milions d’euros, finançats amb deute comunitari, per a préstecs de recolzament a treballadors, autònoms i empreses.

Assumptes Econòmics explica que en el cas d’Espanya aquest instrument permetrà finançar els erto, la prestació extraordinària per cessament d’activitat per a autònoms, la prestació d’incapacitat temporal per a afectats pel virus o el recolzament a treballadors fixos discontinus.

Notícies relacionades

Una vegada que el Consell de la Unió Europea determini la quantitat de fons que correspon a cada país, el crèdit es desemborsarà als estats que sol·licitin aquest instrument en diversos trams, de manera que el primer podria rebre’s la tardor d’aquest any i la resta, el 2021.

El 26 de maig el Consell de Ministres ja va autoritzar l’atorgament dels avals per participar en el SURE, ja que l’instrument preveu que els estats membres hi contribueixin garantint part del risc mitjançant avals